CBS: Zuivel en eieren belangrijkste exportgroep

‹ Terug naar overzicht

CBS: Zuivel en eieren belangrijkste exportgroep

Geplaatst op:

In de ranglijst van meest uitgevoerde landbouwproducten is de productgroep zuivel en eieren gestegen van de derde naar de eerste plaats. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op zijn website. De exportwaarde van deze productgroep is met 35 procent toegenomen; van 8,8 miljard euro in 2021 tot 11,9 miljard euro in 2022.

De melkprijs is in 2022 tot historische hoogte gestegen. Dit is het gevolg van onder meer hoge energie- en veevoerkosten, aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne. Ook blijft de wereldwijde melkproductie achter bij de vraag. De hoge melkprijs heeft effect op de prijs van zuivelproducten met melk als ingrediënt. Ook de prijs van eieren is ongekend hoog. Dat komt vooral door de sterk gestegen voerkosten. Bovendien is het aanbod kleiner door de vogelgriep, wat ook weer de prijs raakt.

Sierteelt was jaren de nummer één in deze rangschikking, maar in 2022 stagneerde de vraag naar bloemen. De exportwaarde daalde van 11,9 miljard euro in 2021 tot 11,5 miljard euro in 2022. Vlees is, net als zuivel en eieren, aanzienlijk duurder geworden. Volgens het CBS is exportwaarde van vlees is toegenomen van 9,4 miljard euro in 2021 tot 11,0 miljard euro in 2022. Bij de andere veel uitgevoerde producten nam de exportwaarde ook toe door hogere prijzen, alleen bij fruit was de export in 2022 lager dan een jaar eerder.

Hogere exportprijzen zorgen voor toename

In totaal heeft Nederland in 2022 voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd, ruim 17 procent meer dan in 2021. De toename van de waarde van de landbouwexport komt door hogere exportprijzen. Dat melden Wageningen University & Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De meeste landbouwgoederen hadden in 2022 een hogere exportprijs dan in 2021. Daarbij speelt vooral dat boeren, tuinders en voedingsfabrikanten, voor zover mogelijk, toenemende kosten doorberekenen in de prijzen. Boeren hebben bijvoorbeeld te maken met duurdere veevoergrondstoffen en kunstmest, tuinders onder andere met hoge energiekosten. Voedingsmiddelenfabrikanten zijn in 2022 geconfronteerd met zowel duurdere voedingsgrondstoffen als een duurder verwerkingsproces door hogere kosten voor energie, verpakking en transport.

Verdiend: 49,6 miljard

De Nederlandse economie heeft in 2022 naar schatting 49,6 miljard euro verdiend aan de export van landbouwgoederen, waarvan 44,9 miljard aan export van Nederlandse makelij en 4,7 miljard euro aan de wederuitvoer van in het buitenland geproduceerde landbouwgoederen.Bron: CBS