NIZO en Nestlé ontwikkelen vetarme kaas voor diepvriespizza's

‹ Terug naar overzicht

NIZO en Nestlé ontwikkelen vetarme kaas voor diepvriespizza's

Geplaatst op:

NIZO en Nestlé hebben een proces ontwikkeld voor een Edammer kaas met minder vet. Nestlé wil daarmee het gehalte aan verzadigde vetten in diepvriespizza’s verminderen. De kaas heeft 30 procent minder vet dan de volvette versie, maar heeft verder geen andere eigenschappen waardoor de pizzaproducent geen speciale ingrediënten of apparatuur nodig heeft.

Tijdens het project, dat liep van februari tot december 2021, hebben NIZO en het applicatieteam van Nestlé in Duitsland nauw samengewerkt. NIZO bereidde een reeks kazen om deze vervolgens te laten rijpen. Deze werden vervolgens door het toepassingsteam van Nestlé op sensorische en functionele aspecten getest. In totaal produceerde NIZO drie series van zes kazen met zelfde smaak, textuur en gedrag als volvette Edammer, maar met minder vet.
 NIZO ontwikkelde een vetarm kaasbereidingsproces dat de vocht-eiwitverhouding verhoogde tot die van volvette kaas. Dit verbeterde niet alleen het smeltgedrag, maar ook de romigheid en versnipperbaarheid. Het gebruik van een relatief hoge dosering van een specifiek stremsel verbeterde de smeltbaarheid verder.

Drie serie van NIZO

NIZO produceerde in totaal drie series van zes kazen met zelfde smaak, textuur en gedrag als volvette Edammer, maar met minder vet. De smaak van de kaas is in wezen hetzelfde, terwijl het gedrag van de kaas Nestlé in staat stelt een pizza te leveren met minder vet, zonder concessies te doen aan textuur en visuele presentatie. Bovendien zijn de cultuur en het stremsel beide in de handel verkrijgbaar. Het hele proces vereist geen eenheidsbewerkingen die nog niet beschikbaar zijn bij kaasproducenten.

Nieuwe commercieel directeur

Nestlé Nederland heeft sinds vorig jaar augustus een nieuwe commercieel directeur. Erik Rikken volgde Marjolijn Niggebrugge op, die verantwoordelijk werd voor de divisie plantaardige voedingsmiddelen binnen Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.