Nizo ontwikkelt voorspelling Listeria-groei in kaas

‹ Terug naar overzicht

Nizo ontwikkelt voorspelling Listeria-groei in kaas

Geplaatst op:

Nizo heeft een voorspellend model opgezet om na te gaan of een kaas risico heeft op groei van Listeria monocytogenes. Het model moet snel inzicht geven of een kaas risico heeft op groei van de bacterie. 

Dit is een belangrijk aspect, omdat kaasfabrikanten moeten voldoen aan bepaalde voedselveiligheidscriteria om kaas veilig op de markt te brengen en te exporteren.

Onderzoek Nizo naar Listeria

Nizo begon met onderzoek naar Gouda kaas. Deze kaas werd nooit in verband  gebracht met listeriose ondanks een pH boven 5,0 en een wateractiviteit boven 0,94. Uit onderzoek blijkt dat de melkzuurconcentraties in deze kaas de groei van Listeria monocytogenes volledig remmen. Wanneer de melkzuurconcentraties niet onder het kritieke niveau vallen, blijkt de groei van de bacterie nog steeds voldoende geremd te worden door aanvullende factoren zoals pH, wateractiviteit en temperatuur.

Wetenschappelijke inzichten

Met behulp van deze wetenschappelijke inzichten heeft Nizo een model ontwikkeld en gevalideerd om het potentieel van Listeria-groei in verschillende andere kazen te berekenen. Dit zijn onder meer zachte kazen, halfharde kazen en kazen bereid met melk van andere dieren dan koeien zoals geiten, schapen en waterbuffels.