Omzet Yili met 10 procent gestegen

‹ Terug naar overzicht

Omzet Yili met 10 procent gestegen

Geplaatst op:

Het Chinese zuivelconcern Yili heeft in de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van omgerekend 9,2 miljard dollar. In vergelijking tot de eerste helft van 2021 nam de omzet met 10,2 procent toe. Nieuwe producten droegen voor circa 12,5 procent bij aan de omzet. De winst nam met 15,4 procent toe tot ruim 887 miljoen dollar.

Omzet YiliYili heeft sinds afgelopen jaar een belang van 34 procent in zuivelonderneming Ausnutria dat over meerdere productielocaties in Nederland beschikt. Het Chinese bedrijf heeft daarnaast een onderzoeksafdeling en een kantoor op de Wageningen Campus.

Zuivelpark Yili in aanbouw

Het Chinese zuivelconcern investeert ruim € 720 miljoen in een megazuivelpark in de omgeving van Hohhot. In het park komt onder meer een fabriek voor de verwerking van 2,4 miljard kilo melk afkomstig van locale boerderijen. Het park moet werk bieden aan 350.000 mensen. Op het Global Smart Manufacturing Industrial Park van Yili Future Intelligence en Health Valley in Hohhot zijn vorige maand vier faciliteiten waaronder melkfabriek, een melkpoederfabriek, Chilechuan Ecological Intelligent Pasture en de Yili Intelligent Manufacturing Experience Center operationeel geworden. 

Met een totale investering van € 700 miljoen  beslaat de productiebasis voor vloeibare melk een oppervlakte van ongeveer 60 ha en maakt de fabriek gebruik van toonaangevende digitale apparatuur die kan zorgen voor onbemande, transparante, efficiënte en traceerbare productieprocessen. De locatie kan 6.500 ton verse melk per dag verwerken, voldoende voor de dagelijkse vraag van een megastad. 

De melkpoederfabriek, een investering van € 400 miljoen, heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 60.000 ton, voldoende voor voeding voor 1,28 miljoen zuigelingen per jaar. Chilechuan Ecological Intelligent Pasture, een toeleverende boerderij voor  Dairy Silicon Valley,  beslaat een oppervlakte van 750 ha en heeft een totale investering van € 100 miljoen. De boerderij heeft systemen voor automatisch beheer en slim koolstofarm beheer en is gericht op boeren en industriële partners  in het gebied.

5D-bioscoop voor industriële rondleidingen

Yili Intelligent Manufacturing Experience Center bevat ‘s werelds eerste 5D-bioscoop voor industriële rondleidingen, waar bezoekers video’s te zien krijgen die zijn gemaakt met geavanceerde geluids- en lichttechnologie die het intelligente productieproces voor vloeibare melk en melkpoeder laten zien. Zo leren bezoekerse meer over moderne modellen voor zuivelproductie en de levenscyclus van de melkproductie. Door de integratie van industrie, toerisme en stedelijke functies zullen Yili Future Intelligence en Health Valley tegen 2035 ecologische, sociale en economische voordelen genereren. De locatie  zal naar verwachting directe en indirecte werkgelegenheid creëren voor meer dan 350.000 mensen en in totaal een miljoen mensen aantrekken in de regio. Dairy Silicon Valley moet uiteindelijk fungeren als een global hub voor de zuivel- en gezondheidsindustrie.