On the way to PlanetProof-week is begonnen

‹ Terug naar overzicht

On the way to PlanetProof-week is begonnen

Geplaatst op:

Het is On the way to PlanetProof-week. Van 13 tot en met 19 mei brengt SMK (Stichting Milieukeur), beheerder van dit keurmerk, samen met supermarkten, merkartikelfabrikanten en andere ketenpartijen het keurmerk bij de consument onder de aandacht.

On the way to PlanetProof is het grootste topkeurmerk in Nederland voor aardappelen, groenten, fruit, bloemen en planten, zuivel en eieren. Het keurmerk zorgt samen met meer dan drieduizend boeren en telers, verwerkers, handel en supermarkten voor verduurzaming van de landbouw. Tijdens de week zetten detailhandel, keurmerkhouders, merkfabrikanten en andere partijen zich in om de consument bewust te maken van een duurzamere keuze door On the way to PlanetProof-producten te kopen. Dit gebeurt met tal van acties en promotie in winkels, folders, nieuwsbrieven en op websites en sociale media. Aan het merk zijn inmiddels meer dan drieduizend deelnemende boeren en tuinders verbonden. Zij zetten zich elke dag in voor een duurzamere productie volgens de strenge eisen op acht verschillende duurzaamheidsthema’s. Dat zijn energie en klimaat, gewasbescherming, bodem, bemesting, dierenwelzijn en -gezondheid, biodiversiteit, afval- en materiaalgebruik en water. Deze thema’s weerspiegelen de integrale aanpak van het keurmerk om milieu-impact te verkleinen.

Impact in beeld

SMK is drie jaar geleden begonnen met het monitoren van duurzaamheidsprestaties van certificaathouders. In 2023 is voor het eerst een overzicht met prestaties gepubliceerd. Een uitgebreide impactrapportage volgt in 2025. “Er is steeds meer belangstelling voor de impact die we maken met verduurzaming”, zegt directeur Gijs Dröge. “Monitoringgegevens zijn niet alleen van belang om de claim van het keurmerk te onderbouwen, maar bieden ook waardevolle informatie aan bedrijven die op hun beurt ook moeten rapporteren welke duurzaamheidsprestaties zij leveren. We merken dat overheidsinstanties zoals ACM en maatschappelijke organisaties steeds meer belang hechten aan impactgegevens. Dat houdt ons scherp”. De impact in verduurzaming van On the way to PlanetProof-producten blijft gestaag doorgroeien met periodieke aanscherping van de eisen en het toewerken naar duidelijke tussendoelen voor 2030.

Meer informatie op de website van On the way to PlanetProof.