Onderzoek naar elektrische warmtepompoplossing bij melkpoederproductie
Fonterra onderzoekt of met het gebruik van elektrische warmtepompen voldoende hoge temperaturen te bereiken zijn bij het verwerken van melk tot poeder. In het dit voorjaar af te ronden onderzoek, in een strategische samenwerking met MAN Energy Solutions, staat het ontwikkelen van een warmtepompoplossing bij de bestaande melkpoederproductie centraal. Doel is de CO₂-uitstoot in de zuivelproductie van de coöperatie te verminderen met klimaatvriendelijke warmtepomptechnologie voor stoomopwekking.
De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant wil in 2037 volledig zijn overgestapt op het gebruik van hernieuwbare energie. Het bedrijf bouwt het gebruik van steenkool in zijn fabrieken af. Tegen het einde van dit jaar zullen naar verwachting nog zes van de 29 locaties van Fonterra steenkool gebruiken.
Reductie 60.000 ton CO₂ per jaar
Fonterra en MAN Energy Solutions (motoren en oplossingen voor turbomachines) testen het ontwerp en de implementatie van een warmtepomptechnologie op industriële schaal. Ze willen kijken in hoeverre zij niet-hernieuwbare energie bij het opwekken van stoom kunnen vervangen. Het project kan leiden tot een reductie van 60.000 ton CO₂ per jaar door de coöperatie. Dat is evenveel als 25.000 auto’s minder op de Nieuw-Zeelandse wegen. De resultaten zijn toe te passen bij het ontwerpen van een warmtepompsysteem op een van de productielocaties van Fonterra.
Hoge temperaturen
Het is de bedoeling dat Fonterra met de MAN warmtepomp op hoge temperatuur stoom kan produceren om zuivelingrediënten te drogen met hernieuwbare elektriciteit uit waterkracht, zonne-energie, aardwarmte en wind. De warmtepomp kan na integratie in de productie van Fonterra meer dan 30 ton processtoom per uur produceren. Dat komt overeenkom met een thermisch vermogen van 25 megawatt.