Pieter Walstra Award 2024 voor dr. Inge Gazi: ontrafelen koemelkeiwitten

‹ Terug naar overzicht

Pieter Walstra Award 2024 voor dr. Inge Gazi: ontrafelen koemelkeiwitten

Geplaatst op:

Dr. Inge Gazi is dit jaar de winnaar van de Pieter Walstra Award. Haar onderzoek naar koemelkeiwitten door middel van Massaspectrometrie is een belangrijke stap in het ontrafelen van de mysteries rondom melkeiwitten.

Dr. Gazi ontvangt de prijs uit handen van jurylid Mohéb Elwakiel (NZO). Foto: NZO

Dr. Gazi is verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Zij heeft de prijs ontvangen tijdens het voorjaarssymposium van het Genootschap ter bevordering van Melkkunde in ‘s-Hertogenbosch. De jury van de Pieter Walstra Award noemt het promotie-onderzoek  van dr. Gazi (‘Unravelling elusive mysteries of bovine milk proteins by mass spectrometry’) uit 2023 ‘het beste internationale wetenschappelijke proefschrift over zuivelonderzoek’. Jurylid Mohéb Elwakiel (NZO): “Het onderzoek van Gazi voldoet aan alle kwaliteiten die nodig zijn om deze mooie prijs te winnen. Het is zeer goed uitgevoerd en vernieuwend, heeft aandacht voor details en geeft een boost aan nieuw wetenschappelijk zuivelonderzoek.”

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen zijn er voor twee andere onderzoekers: Dr. Mengxiao Yang van Massey University in Nieuw-Zeeland voor haar proefschrift over de interactie tussen melkproteïnen en spijsverteringsenzymen en dr. Boxin Deng van Wageningen University & Research voor onderzoek naar microfluïdische analyse van dynamische processen die
optreden tijdens de vorming en stabilisatie van bellen. De tweejaarlijkse Pieter Walstra Award is in 2012 ingesteld door de Nederlandse Zuivel Organisatie om het internationale wetenschappelijk onderzoek naar zuivel te stimuleren en wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 3.000 euro verbonden. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Nederlands zuivelonderzoek  uit de wetenschap en zuivelindustrie. Dit jaar bestaat die jury uit voorzitter prof. dr. Thom Huppertz, prof. dr. Ingeborg Haagsma-Boels en dr. Mohèb Elwakiel.

Pieter Walstra

De Pieter Walstra-prijs is vernoemd naar de Wageningse prof. dr. Pieter Walstra († mei 2012), die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fundamentele kennis over
zuiveltechnologie. Walstra heeft wetenschappelijk onderzoek geproduceerd dat fundamenteel van aard was, maar ook sterk geïnspireerd door de praktijk. De resultaten van zijn onderzoek hebben het Nederlandse zuivelonderzoek en het zuivelbedrijfsleven, dat de wetenschappelijke inzichten implementeerde, een prominente plaats in de wereld opgeleverd.