Rabobank Zuivelupdate: zuivelmarkt groeit gematigd in 2021

‹ Terug naar overzicht

Rabobank Zuivelupdate: zuivelmarkt groeit gematigd in 2021

Geplaatst op:

De melkproductie van de grootste zeven zuivelexporteurs steeg dit jaar met een totale groei van 4,5 miljard liter. Dit is het hoogste niveau sinds 2017. De zuivelmarkt verwacht een gematigde groei voor 2021 tot in totaal 2,7 miljard liter, aldus de Rabobank in de nieuwe Zuivelupdate.

De Nederlandse melkproductie komt voor de eerste elf maanden van 2020 1,4 procent hoger uit dan in dezelfde periode in 2019. In september, oktober en november was er een kleine stijging in melkvolumes. Rabobank verwacht dat de melkproductie voor heel 2020 ongeveer 1,3 procent hoger eindigt dan vorig jaar. 

Sectorspecialist Marijn Dekkers: “Voor 2021 verwachten we een gelijkwaardig volume tot minimale groei, afhankelijk van de weersomstandigheden voor aankomend groeiseizoen. De melkprijs is de afgelopen maanden licht gestegen; naar verwachting blijft dat stabiel. Voervoorraden blijven een uitdaging, zeker in combinatie met de verwachte stijging in grondstofprijzen met name soja en maïs. Daardoor lijkt ook de druk op de liquiditeitspositie toegenomen.”

Zuivelmarkt in Europa

In Europa waren de melkleveranties in het derde kwartaal 1,3 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019. De leveranties verschilden per EU-land. Melkvolumes in Italië komen voor het derde kwartaal waarschijnlijk 4,9 procent boven dezelfde periode in 2019 uit. Ook Ierland (2,7 procent), Polen (2,1 procent) en Frankrijk (1,0 procent) groeien  in dezelfde periode, terwijl leveranties in Duitsland (-0,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-0,1 procent) stabiel bleven.

De cijfers van oktober en november laten een vertraging van de EU-melkproductie zien. Er wordt een groei verwacht van de EU-melkproductie met 0,7 procent in het vierde kwartaal en 0,5 procent in het eerste halfjaar van 2021. Ook voor de tweede helft van 2021 wordt een toename van 0,5 procent ten opzichte van 2020 verwacht.

Rabobank: zuivelprijzen stabiel

Tijdens de tweede coronagolf blijven de meeste prijzen voor basiszuivelproducten opvallend stabiel, aldus Daniëlle Duijndam, zuivelanalist bij Rabobank. “De gesloten foodservicekanalen hebben een sterkere reactie gegeven op de prijsvorming van mozzarella. Deze daalde met € 275 (-9,9 procent) naar € 2.500 per ton in dezelfde periode. Door de huidige marktomstandigheden houden leveranciers in de EU geen grote voorraden aan en aarzelen handelaren en kopers om toekomstige posities in te nemen. Hierdoor ontstaat er een voorzichtig marktevenwicht. Voor de eerste helft van 2021 verwachten we een stabiele tot marginale daling van de Europese zuivelconsumptie vergeleken met dit jaar.”

Verwachting melkprijzen

De EU-melkprijs verbeterde met € 2,15 per 100 kilogram (+6,6 procent) sinds juli tot een gemiddelde van € 34,71 per 100 kilogram in oktober. Op basis van de huidige prijzen voor basiszuivelproducten wordt er een gemiddelde EU-melkprijs tussen de € 33,50 en € 35,50 per 100 kilogram verwacht voor de eerste maanden van 2021. 

Voor de Verenigde Staten verwacht Duijndam dat de volatiliteit in melkprijs de komende tijd zal blijven. “Deze prijsdaling was het gevolg van extra onzekerheid rondom de Amerikaanse verkiezingen, een stijgend aantal coronagevallen en de vraag of de overheidssteun (USDA Food Box Program) na december zou worden voortgezet.”

Fonterra in Nieuw-Zeeland heeft de afgelopen maanden meerdere malen haar melkprijsverwachting naar boven bijgesteld. De huidige melkprijs is winstgevend voor de meeste melkveehouders; analisten verwachten een melkprijs van NZD 7,00 per kilogram vet- en eiwit voor de rest van het seizoen 2020/2021. 

Lees hier de volledige Rabobank Zuivelupdate van december 2020.