Rotterdam gaat de boer op in project Natuurmonumenten

‹ Terug naar overzicht

Rotterdam gaat de boer op in project Natuurmonumenten

Geplaatst op:

Natuurmonumenten is het project ‘Rotterdam de boer op!’ gestart. Samen met achttien partners wil de organisatie meer boerenlandnatuur rond de stad in het hart van de Randstad creëren. Het korteketenproject streeft naar meer natuur op het platteland, regionaal en lokaal eten voor de stad en een eerlijke beloning voor de boer. 

Bert Wijbenga (wethouder gemeente Rotterdam), Arie van den Berg (melkveehouder uit Midden-Delfland), Dorine Manson (managing director Nationale Postcode Loterij), Natascha Hokke (boswachter Natuurmonumenten) en Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten) bij de start van Rotterdam de boer op! (Foto: Bart Hoogveld)

Biologisch melkveehouder  Arie van den Berg uit Midden-Delfland is een van de deelnemers aan het project. Hij is samen met Jeroen van der Kooi, zoon Bas van den Berg en Roel van Buuren, drie andere biologische boeren in Midden-Delfland,  betrokken bij de ontwikkeling van een mobiele zuivelinstallatie. Met de installatie kunnen de boeren een deel van hun melk op de boerderij tot streekzuivel verwerken. 

In Midden-Delfland werken vijf kringloopboeren ook samen in het eigen zuivelmerk echte delflandse boerenZuivel. De boeren van gebiedscoöperatie Delflandshof produceren zuivel voor de regio Rotterdam, Den Haag en Delfland. 

Regionaal, duurzaam aanbod in Rotterdam

Arie van den Berg gaat samen met collega-boeren, (online)supermarkten en lokale initiatieven in de korte keten zorgen voor meer aanbod van duurzame en regionaal geproduceerde producten. Een belangrijk onderdeel van het project is de oprichting van het Rotterdams Transitiefonds dat boeren die naar meer natuurinclusieve landbouw willen financieel ondersteunt. Boeren kunnen met deze steun gemakkelijker gaan werken met innovatieve natuurinclusieve landbouwmethoden zoals strokenteelt, combinatie van bomen en landbouw op hetzelfde perceel, teelt van gewassen op natte grond, inzet van robots of coöperatieve boerderijen waarvan Rotterdammers niet alleen afnemer van het voedsel maar ook mede-eigenaar zijn.

Partners project Natuurmonumenten

Tot de partners van Rotterdam de boer op! behoren FrieslandCampina, Rechtstreex, LTO, SMK en gemeente Midden-Delfland. Het initiatief van Natuurmonumenten werkt verder samen met  Aardpeer, Drift, Gemeente Rotterdam, Greenchoice, Herenboeren Nederland, LTO Noord, Naturalis Biodiversity Center, Picnic, Rabobank, Rotterdam Make it Happen, Rotterdamse Oogst, SMK (Stichting Milieukeur), Staatsbosbeheer, Stichting Doen en het Zuid-Hollands Landschap. De Nationale Postcode Loterij kent € 5 miljoen toe aan het project.