Samen werken aan lokale haver- en sojateelt

‹ Terug naar overzicht

Samen werken aan lokale haver- en sojateelt

Geplaatst op:

FrieslandCampina en Agrifirm werken samen aan lokale haver- en sojateelt. Beide coöperaties spelen daarmee in op de behoefte van consumenten aan (ook plantaardige) variatie in het winkelschap.

Dertig Nederlandse leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina doen mee aan een proef om ervaring op te doen met het telen van haver en soja. Ze willen de gewassen gebruiken als grondstof voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen. De proef is een initiatief van FrieslandCampina en Agrifirm. In totaal gaat het om 200 hectare haver en 50 hectare soja.

Melkveehouder Peter Aalberts uit Giethoorn, een van de deelnemers: “Wij hebben vorig jaar meegedaan met een kleinschalige proef met de teelt van haver en hebben ons nu ook weer aangemeld. Het past ook goed in onze bedrijfsvoering.” Zijn echtgenote Jeanet Brandsma: “We zien het als een kans in de markt. En het is toch mooi dat naast de zuivel ook de plantaardige producten van eigen leden-melkveebedrijven afkomstig zijn.”

Plantaardig

Thomas Gribnau, marketingdirecteur van FrieslandCampina Nederland: “Ons bedrijf heeft al meerdere plantaardige producten met succes op de markt gebracht. De volgende stap is verkennen of de leden-melkveehouders de grondstoffen voor de plantaardige producten lokaal kunnen gaan produceren. Daarom starten we deze proef. Het gaat erom dat we samen leren en ervaring op doen, met als doel een aantrekkelijk verdienmodel voor de boer te realiseren.”

Rens Kuijten, Conceptmanager Eiwitgewassen Agrifirm: “De belangstelling is boven verwachting. De deelnemers krijgen een vooraf vastgestelde prijs en een afnamegarantie voor de door hen geteelde haver en soja. Wij verzorgen de teeltbenodigdheden en de begeleiding. Voor ons en de aangesloten ketenpartijen is het dan ook een mooie kans meer ervaring op te doen met het telen, verwerken en vermarkten van plantaardig eiwit voor de voedingsmiddelenindustrie.”

Sojabonen. Foto: Pixabay