Subsidie voor verdere ontwikkeling Nigeriaanse zuivelsector

‹ Terug naar overzicht

Subsidie voor verdere ontwikkeling Nigeriaanse zuivelsector

Geplaatst op:

Om de ontwikkeling van de Nigeriaanse zuivelsector te ondersteunen, heeft het Value4Dairy consortium, geleid door FrieslandCampina, voor zijn nieuwste project een subsidie ontvangen van $ 5 miljoen van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Het in 2021 opgerichte Value4Dairy Consortiumis een samenwerking van vier strategische partners met ervaring in verschillende agri-gerelateerde waardeketens. Dat zijn FrieslandCampina WAMCO (dochteronderneming van FrieslandCampina en Nigeria’s grootste zuivelonderneming), URUS (wereldwijd leider in kunstmatige inseminatie, genetica en managementsystemen voor veehouders), Barenbrug (een toonaangevend gras- en voederzaadbedrijf) en Agrifirm (een bedrijf dat actief is in de diervoeding en gewassenteelt). Het consortium zet zich in om de lokale zuivelproductie in Nigeria op systemische en duurzame wijze te bevorderen. Er is een model ontwikkeld dat het pad effent naar een meer zelfvoorzienende, concurrerende, klimaatvriendelijke en lokaal beheerde zuivelsector. Met de subsidie wordt 50 procent van het nieuwste project van het consortium gefinancierd wordt.

Bevorderen lokale zuivelproductie

Het project is ontworpen om de Nigeriaanse zuivelsector te moderniseren en kleinschalige melkproductie een impuls te geven. Het consortium zal drie zelfvoorzienende zuivelzones opzetten, te beheren door lokale boerencoöperaties in de Nigeriaanse staten Oyo, Osun en Abuja. Die zullen dienen als knooppunten voor training en ondersteuning van 10.000 lokale veehouders en kleine boeren. De ambitie is de komende jaren 40.000 melkveehouders te ondersteunen. Elke zuivelzone krijgt een magazijn, verkooppunten met benodigdheden voor de melkveehouderij en twee melkinzamelpunten. FrieslandCampina WAMCO verzamelt daar de melk, die vervolgens wordt verwerkt tot voedzame zuivelproducten. Daarmee kunnen ruim vijf miljoen Nigerianen worden gevoed. Het consortium maakt gebruik van de expertise van de partners om lokale boeren toegang te geven tot de nieuwste ontwikkelingen. Op die manier kunnen ze hun melkproductie duurzaam  verhogen tegen lagere kosten.

Jeroen Elfers, Global Dairy Development Director bij FrieslandCampina: “FrieslandCampina zet zich al lange tijd in voor het opbouwen van lokale, veerkrachtige zuivelketens. We werken al een aantal jaren samen met partners in het Value4Dairy consortium om de groei van de Nigeriaanse zuivelsector te ondersteunen en een robuuste zuivelinfrastructuur te bouwen. We zijn ontzettend blij met de subsidie. Daarmee kunnen we het project  versnellen. Het maakt het ook mogelijk een robuuster programma op te zetten voor de transitie naar een duurzame, zelfvoorzienende en inclusieve zuivelwaardeketen in Nigeria.”

Consortium

De Value4Dairy-partnerbedrijven URUS, Agrifirm en Barenbrug hebben specifieke producten ontwikkeld. Het gaat om genetica, voer en gras/weiland dat geschikt is voor Afrikaanse omstandigheden. Doel is boeren in tropische omstandigheden zoals Nigeria in staat te stellen de melkopbrengst en inkomsten van boeren te verbeteren. FrieslandCampina WAMCO is de belangrijkste uitvoerende partner in Nigeria. De onderneming is verantwoordelijk voor de werving en training van kleine boeren, veehouders en coöperaties. FrieslandCampina WAMCO zal de drie zuivelzones opzetten, evenals het microfinancieringsprogramma. Ook coördineert het bedrijf het werk van alle consortiumpartners. URUS zal verbeterde genetica en kunstmatige inseminatie (AI) diensten leveren aan het project, een netwerk van getrainde inseminatoren opzetten en apparatuur voor inseminatie leveren. Barenbrug zal demonstratie-eenheden opzetten om geschikte grasvariëteiten voor de melkveehouderij in Nigeria te testen en onder de aandacht te brengen. Het team van Barenbrug zal ook boeren en veehouders ondersteunen bij het produceren van beter veevoer voor een kosten effectievere melkproductie. Agrifirm zal kennis en ervaring delen met de lokale veevoederfabrikanten om verbeterd voer voor melkvee te produceren en krachtvoer en recepten te leveren voor de lokale melkproductie.