Testfase nieuwe melkpoederfabriek Heerenveen begint

‹ Terug naar overzicht

Testfase nieuwe melkpoederfabriek Heerenveen begint

Geplaatst op:

Ausnutria legt de laatste hand aan de bouw van zijn nieuwe melkpoederfabriek in Heerenveen. Die borgt straks een volledig gasloos productieproces voor halffabricaat baby- en kindervoeding en draait helemaal CO₂- en stikstofvrij.

In de melkpoederfabriek worden warmtepompen ingezet voor productieprocessen tot 95 °C en elektrische ‘heaters’ voor processen met een hogere temperatuur. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van restwarmte uit zowel de productieprocessen als het gebouw zelf. Bijvoorbeeld uit afvalwater. Net als de overige fabrieken in Heerenveen maakt deze poederfabriek bovendien gebruik van warmte- en koudetechniek. Warmte die over is, wordt opgeslagen in de grond om op een later moment te kunnen worden ingezet om mee te verwarmen. Ditzelfde gebeurt met koude, om op een later moment mee te kunnen koelen. Op al deze manieren draagt Ausnutria bij aan een toekomstbestendige vorm van voedselproductie.

Uitvoerig testen

Dit voorjaar zal de installatiefase overgaan in de testfase van het project. Hierbij worden zowel het productieproces als de automatisering uitvoerig getest. Op deze manier wil het bedrijf het proces optimaliseren om te kunnen garanderen dat het een veilig product produceert. Naar verwachting zal de eerste commerciële productie eind dit jaar plaatsvinden. Ausnutria is wereldmarktleider op het gebied van baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk. Op zijn productieterrein in Heerenveen bevinden zich al twee verpakkingsfabrieken voor het mengen en verpakken van baby- en kindervoeding en een blikfabriek.

Kunstenaarsimpressie uit 2022 van de nieuwe melkpoederfabriek. Foto: Ausnutria