Warmtepomp met waterkoeler voor Rouveen Kaasspecialiteiten

‹ Terug naar overzicht

Warmtepomp met waterkoeler voor Rouveen Kaasspecialiteiten

Geplaatst op:

Voor een nagenoeg gasloos en duurzaam productieproces heeft Rouveen Kaasspecialiteiten een warmtepomp met waterkoeler in gebruik genomen. De warmtepomp van Sabroe Products Benelux is in een nieuw gebouw van de kaasfabriek geïnstalleerd.

De kaasfabriek bespaart met deze installatie circa 800.000 m3 aardgas per jaar. Volgens Jan Kin, manager technische dienst bij Rouveen Kaasspecialiteiten, was de kaasfabriek op zoek naar een duurzame, gasloze oplossing voor het produceren en conserveren van hun kaasproducten. Het Overijsselse Rouveen ligt dicht bij het Natura 2000-gebied Olde Maten & Veerslootslanden, dus de keuze voor uitstoot reducerende maatregelen die passen bij de duurzaamheidsambitie en imago van de kaasfabriek, lag voor de hand. “Door voortdurende productontwikkeling van nieuwe kaasproducten wordt op het fabrieksterrein een nieuwe melkontvangst gebouwd. Hierin komt een nieuw installatiesysteem te staan om de producten te koelen, te verhitten en te verpompen”, zegt Kin. 

Warmtepomp werkt gasloos

De door Sabroe Products Benelux installatie moet daarnaast zeer nauwkeurig gereinigd worden, waarvoor ook een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig is. “Voorheen werd voor het productieproces warmte gegenereerd met stoomketels die met aardgas werden verwarmd”, vertelt Kin. “Om de stikstof-, NOx– en CO2-uitstoot van het productieproces te reduceren, vonden we een duurzame, gasloze oplossing voor de energievoorziening in de nieuwe techniek van de warmtepomp van Sabroe.” 

Heet en koud water

De warmtepomp met waterkoeler kan zowel heet water tot 90 °C en koud water tot -0,5 °C genereren en vervangt de op gas draaiende stoomketels. “Voor de CIP-installatie bijvoorbeeld, die het interne reinigen van de tanks reguleert, is heet water van circa 80 °C nodig”, zegt Kin. 

Maar het kaasproductieproces heeft dus ook koud water nodig. Op de huidige melkontvangst wordt ook een nieuw pekellokaal gebouwd, met een pekelbad om de kazen op smaak te brengen en voor het conserveren. Dit bad heeft op een lage watertemperatuur, die ook door de warmtepomp wordt geregeld. Daarnaast zorgt de opbouw van de installatie voor een hermetische afsluiting van alle productstromen. Deze productstromen mogen nooit met elkaar vermengd worden. “De waterpomp met waterkoeler past ook nog eens perfect in de beperkte ruimte die we hiervoor beschikbaar hebben”, aldus Kin.