Weerribben Zuivel introduceert zuivelverpakking met vaste dop

‹ Terug naar overzicht

Weerribben Zuivel introduceert zuivelverpakking met vaste dop

Geplaatst op:

Weerribben Zuivel introduceert in Nederland de Elopak Pure-TwistFlip-dop. Deze dop zit vast aan de zuivelverpakking en daarmee voldoet de Pure-Pak-kartonverpakking aan de Europese Single Use Plastics Directive (EU-richtlijn 2019/904). Deze richtlijn geldt vanaf 2024. 

“Duurzaamheid in al onze activiteiten is van oorsprong erg belangrijk en onze klanten willen dat onze producten in een duurzamere verpakking worden verpakt”, zegt Edwin Crombags, commercieel manager bij Weerribben Zuivel. De nieuwe dop van Elopak, de Pure-TwistFlip, is recyclebaar en de kleine versie is lichter dan elke eerdere dop, waardoor de koolstofvoetafdruk verder is verkleind. De dop is te vinden op de onlangs op de markt gebrachte Zuiver Zuivel Biodynamische producten in 1 liter en 500 milliliter Pure-Pak-verpakkingen. 

Zuivelverpakking met vaste dop

De Europese richtlijn 2019/904 verplicht vanaf medio 2024 dat alle drankkartons en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik voorzien zijn van een vastgebonden doppen. Zo wordt recycling van de gehele verpakking gewaarborgd. 

De Pure-TwistFlip is zo ontworpen dat deze gedurende de gehele levensduur van de kartonverpakking blijft vastzitten. Dit draagt bij aan minder zwerfvuil en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Het nieuwe sluitingstype met het Screw-Flip-mechanisme moet de consument maximaal gebruiksgemak gebieden: eenmaal geopend kan de sluiting overal worden gepositioneerd en interfereert deze niet bij het gieten, aldus de makers. De versheidsafdichting biedt extra bescherming tegen lekken, waardoor de verpakking ook liggend in de koelkast kan worden bewaard. 

Implementatie Pure-TwistFlip

De zuivelproducten van Weerribben Zuivel zijn verkrijgbaar in Nederland en België en verpakt in de FSC-gecertificeerde verpakking van Natural Brown Board. De zuivelfabriek koos ook voor hernieuwbare PE in de kartonnen barrière en de sluiting. PE is afgeleid van tall olie-gebaseerde grondstoffen uit Scandinavische bossen. “We werken al meer dan twee jaar samen met Elopak”, vertelt Crombags. “De technische teams stelden ons in staat om onze vulmachines eenvoudig aan te passen voor de nieuwe vastgebonden dop.” 

Lees ook: Royal A-ware heeft geen gas meer nodig om mozzarella te maken

Wolfgang Buchkremer, chief technology officer bij Elopak, voegt hier aan toe: “De overstap naar onze nieuwe Pure-TwistFlip kan met relatief weinig technische inspanning en tijd worden geïmplementeerd op de bestaande afvulmachines.”