ZuivelNL vraagt ideeën voor onderzoek

‹ Terug naar overzicht

ZuivelNL vraagt ideeën voor onderzoek

Geplaatst op:

Nederlandse melkveehouders investeren via ZuivelNL elk jaar in onderzoek en innovatie. Zo wordt kennis ontwikkeld die toepasbaar is in hun bedrijfsvoering. Om maximaal bij de behoefte van de melkveehouders aan te sluiten, hebben we hen vorig jaar voor het eerst gevraagd ideeën voor onderzoek in te dienen. Met als resultaat: ruim 300 ideeën. ZuivelNL herhaalt nu de oproep. Melkveehouders kunnen tot en met 1 december hun ideeën delen.

 

Uit de ideeën voor onderzoek die in 2022 zijn opgehaald zijn 10 onderzoeksprojecten voortgekomen die sinds 2023 uitgevoerd worden. Melkveehouders kunnen nu binnen zes thema’s via de ZuivelNL-website aangeven waar hun behoefte ligt: huisvesting, rundvee, bodem en gewas, milieu en klimaat, biodiversiteit en bedrijfsvoering. Eigen inbreng is ook welkom. Indienen kan hier.

Directeur van ZuivelNL Hubert Andela: “Wij moeten als ketenorganisatie toegevoegde waarde leveren. Door alle melkveehouders te vragen wat hun ideeën voor onderzoek zijn of waar ze een oplossing voor nodig hebben, kunnen wij onderzoeken ontwikkelen die aansluiten op hun uitdagingen.”

Melkveehouders bepalen mee

Net als vorig jaar kunnen melkveehouders via een digipanel meebepalen welke onderzoeksprojecten ZuivelNL uiteindelijk gaat financieren. De ideeën van melkveehouders worden eerst  op basis van de thema’s gerubriceerd. Vervolgens kunnen (kennis)instellingen aan de hand daarvan projectideeën indienen. Het digipanel beoordeelt en prioriteert die ideeën. Daarna besluit de ZuivelNL themagroep Onderzoek & Innovatie welke  uitgewerkt worden tot concrete onderzoeksprojecten.