Zuivelpak helpt mee tijdens deze verspillingsweek

‹ Terug naar overzicht

Zuivelpak helpt mee tijdens deze verspillingsweek

Geplaatst op:

Samen Tegen Voedselverspilling organiseert deze week, nog tot en met zondag, de Verspillingsvrije Week. Zuivelpak, partner van deze week, geeft consumenten handige tips om minder te verspillen. Want als je het zuivelpak goed opvouwt en uitknijpt, haal je er makkelijk een extra portie uit. Zuivelpak is een initiatief van de zuivelindustrie, de supermarktbranche en producenten van drankenkartons.  

Lange tijd stond zuivel op nummer twee van meest verspilde producten door consumenten. Maar er is goed nieuws! In 2022 is in huishoudens bijna de helft minder zuivel verspild. In 2022 heeft de gemiddelde Nederlandse consument 2,8 kg zuivel  weggegooid. Daarmee is zuivel gezakt naar de vijfde plek. Consumenten verspillen dus aanzienlijk minder zuivel dan voorheen. Goed voor de portemonnee en voor het klimaat! Want minder voedselverspilling betekent ook minder CO2-uitstoot.

THT zegt niet alles

Om nog meer consumenten te laten weten dat producten zoals melk, kwark en yoghurt vaak nog goed zijn ná de houdbaarheidsdatum, zet Zuivelpak de campagne ‘Kijk, ruik, proef en vouw!’ extra in de schijnwerpers deze week. Door naar de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) te kijken, te ruiken en te proeven of een pak melk of yoghurt nog goed is, kun je als consument aanzienlijke verspilling voorkomen. Als je bij het laatste restje de verpakking van yoghurt of vla goed vouwt en uitknijpt, haal je moeiteloos een extra portie zuivel uit het pak. Met de vouwinstructies van Zuivelpak wordt gedemonstreerd hoe je zuivelpakken het beste kunt opvouwen en het laatste restje eruit kunt halen. In deze video laten kinderen zien hoe het moet. Dit draagt bij aan het verminderen van verspilling én maakt lege zuivelpakken ook gemakkelijker en efficiënter te recyclen.

Zuivelpak is een initiatief van de zuivelindustrie, de supermarktbranche en producenten van drankenkartons. Eerdere campagnes hebben consumenten geïnformeerd over het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor drankenkartons en de recycling van kartonnen drankverpakkingen.

 

Illustratie: NZO/Zuivelpak.nl