Melkveehouder kijkt terug op goed boekjaar

‹ Terug naar overzicht
Door: Redactie

De Nederlandse melkveehouder kijkt terug op een hogere melkproductie en een beter economisch jaarresultaat (ejr) per melkkoe. Nederlandse melkkoeien produceerden gemiddeld 9.123 kg melk met 3,57 procent, hetgeen resulteert in 723 kg vet en eiwit, zo blijkt uit cijfers van boekjaar 2017-2018 van coöperatie CRV.

Goed boekjaar melkveehouderOok de vruchtbaarheid verbeterde. De toename houdt verband met het feit dat Nederlandse melkveehouders voor het tweede jaar op rij veel melkkoeien afvoerden in verband met de fosfaatwetgeving.

Levensproductie van 30.000 kg

De gemiddelde tussenkalftijd bedraagt 408 dagen, twee dagen minder ten opzichte van het vorige boekjaar. De levensproductie per koe steeg en komt dit jaar uit op 30.343 kg melk met 4,35 procent vet en 3,54 procent eiwit.

Maatschap Van der Mark-Harmsma: hoogste ejr

Voor het eerst haalden melkveebedrijven in Nederland gemiddeld een productie van meer dan 14.000 kg melk per koe per jaar. Drie bedrijven haalden een ejr hoger dan 3.000 en acht bedrijven kwamen uit op een gemiddelde vet- en eiwitproductie van meer dan 1.000 kg.

Maatschap Van der Mark-Harmsma in Veenwouden behaalde het hoogste economisch jaarresultaat van Nederland met een ejr van 3.229 en een rollend jaargemiddelde van 14.865 kg melk met 3,82 procent vet en 3,56 procent eiwit. Daarna volgde vof Jongsteins in Hoogblokland met een ejr van 3.075 en melkveebedrijf Van Berkum in Elahuizen met een ejr van 3.029.

Productie alle rassen stijgt

Alle rassen stegen dit jaar in productie. De melkproductie van de zwartbonte holsteinkoeien steeg verder van 9.958 naar 10.258 kg melk. Met 4,30 procent vet en 3,55 procent eiwit in 353 productiedagen resulteerde dit in een gestegen ejr van 2.074. De roodbonte holsteinkoeien produceerden gemiddeld wat minder kilo’s melk dan de zwartbonte, maar wel met hogere gehalten: 9.503 kg melk met 4,50 procent vet en 3,65 procent eiwit. Dit resulteerde in een ejr van 1.998.

Klik HIER voor meer informatie.