Ayal Kaas verdubbelt capaciteit in nieuwe fabriek

‹ Terug naar overzicht

Ayal Kaas verdubbelt capaciteit in nieuwe fabriek

Geplaatst op:

In ruim twintig jaar na de start op de Zwarte Markt in Beverwijk is Ayal Kaas uitgegroeid tot een middelgrote, moderne kaasverwerker. In 2020 bouwde het snel groeiende familiebedrijf een nieuwe fabriek voor het raspen en snijden van kaas en behaalde hiervoor het High Level IFS-certificaat voor kwaliteit en voedselveiligheid.

 

Tekst: Yves De Groote

Overzicht van de productieruimte van Ayal Kaas met daarin onder meer de gerobotiseerde slicervoedingen en kaasrasplijnen van Groba. (Foto’s: Yves De Groote)

Abdurrahman Caliskan was metaalbewerker, toen hij in 1992 begon met het verwerken van kaas. De ceo van Ayal Kaas studeerde in Turkije af aan een hogere technische school en werkte daarna als metaalbewerker bij een Nederlands machinebouwer. Na een reorganisatie van zijn werkgever in 1992 stond Caliskan op straat. Samen met zijn broer Allaatin besloot hij thuis gesneden Goudse kaas te gaan verkopen op de Zwarte Markt in Beverwijk. Het was het begin van een succesverhaal. “Ik leerde de Turken Goudse kaas eten”, zegt Caliskan trots. 

Meer kaas dan alleen Gouda

Gaandeweg volgden andere afzetkanalen, waaronder respectievelijk de shoarma- en pizzazaken, de kleinere supermarkten en de groothandel in binnen- en buitenland. Ook breidde op vraag van de klant het kaasassortiment uit. “We leveren nu naast Goudse kaas ook cheddar en mozzarella, ook biologisch, halal en vegan”, vertelt Caliskan. Naast de private labels heeft het bedrijf ook twee merken: Kasoline voor geraspte kaas en Safak voor geraspte en plakjes kaas. 

Gesneden kaas, een van de specialiteiten van Ayal Kaas.

“We onderscheiden ons door onze flexibiliteit in batchgroottes en leveren binnen 24 uur zeven dagen per week, zodat we maximale service leveren aan onze afnemers in binnen- en buitenland”, vervolgt hij. “Omdat we ons richten op de kleinere en middelgrote klanten heb ik doorgaans rechtstreeks contact met de eigenaars en directeuren van deze bedrijven.” 

In 2020 verwerkte het bedrijf 9.000 ton kaas, waarvan 70 procent geraspt. Het totaal aantal medewerkers bedraagt 54, waarvan 45 in de fabriek. De operators werken in een tweeploegendienst. 

Ayal heeft sinds 2004 een eigen locatie (1.800 m2) in Zaandam. Daarvoor (1999-2004) werd het snijden uitgevoerd door het bedrijf Hazeleger. In 2020 nam de onderneming een nieuwe fabriek in gebruik op bedrijvenpark HoogTij, aan het Noordzeekanaal.

Nieuwbouw Ayal Kaas

De nieuwbouw begon in juni 2019 en in september 2020 konden de productielijnen geïnstalleerd worden, waardoor de capaciteit verdubbelde. In deze periode ging de directeur op zoek naar de meest geschikte leveranciers voor het 5.000 m2 grootte bedrijfsoppervlak dat naast een productie, koel- en opslagruimte 4.000 m2 een modern kantoor 1.000 m2 omvat. 

Een andere specialisatie van Ayal Kaas is het raspen van kaas.

Caliskan ging grondig te werk en bezocht de voornaamste internationale voedingsmachinebeurzen en sprak met verschillende leveranciers. Zijn kennis als technisch ingenieur kwamen hem goed van pas, evenals de ervaring op de vorige locaties. 

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 1 2022.
Nog geen abonnee? Klik 
HIER en profiteer
het eerste jaar van maar liefst 25% korting.

Hij ging in zee met leverancier Groba, die samen met de ondernemer een optimaal ontwerp maakte. “Voor een middelgroot familiebedrijf als Ayal Kaas, gespecialiseerd in het raspen en snijden van kaas, was het belangrijk dat onze leverancier van de productielijnen meedenkt bij het ontwerp van de nieuwbouw”, verduidelijkt Caliskan. “Wij beschikken niet over een eigen engineeringafdeling. Groba is, als leverancier van de productie-installaties, als geen ander bekend met de diverse machine-eisen. Naast de kwaliteit en voedselveiligheid gaat het ook om veiligheid. We moeten hiervoor op de leverancier kunnen vertrouwen.” 

Dochter Guzide Erbas-Caliskan en vader Abdurrahman Caliskan van ­familiebedrijf Ayal Kaas.

“Belangrijk is: wat we doen, moeten we goed doen”, benadrukt ook Abdurrahmans dochter en hr- en kwaliteitsmanager Guzide Erbas-Caliskan. “Dit betekent dat we investeerden in state-of-the-art A-merk-installaties, waaronder vier kaasverwerkingslijnen van Groba. Dit verdient zich terug. Bovendien straalt de keuze voor A-merken ook af op het bedrijf als geheel en de kwaliteit van de producten.” De kwaliteitsmanager verwijst daarmee naar het High Level IFS-certificaat van het bedrijf. “We scoorden 98,8 procent. De IFS-auditeur was onder de indruk van het totale ontwerp gebaseerd op de IFS-standaard voor voedselveiligheid en kwaliteit.”

Duurzaam ontwerp

In het ontwerp van de nieuwbouw stond ook duurzaamheid voorop. Caliskan verwijst naar de 760 zonnepanelen die een capaciteit hebben van 2,2 MW, goed voor ongeveer 40 procent van het stroomgebruik. Dankzij de warmtepomp voor de koelinstallatie is Ayal Kaas zelfvoorzienend voor het warme water voor de vloerverwarming en het warm water voor het schoonmaken van de fabriek. 

Lees ook: Heemskerk Dairy voorziet vrachtwagens van zonnepanelen en elektrische heftruck