Eko Holland publiceert voortaan eigen melkprijs

‹ Terug naar overzicht

Eko Holland publiceert voortaan eigen melkprijs

Geplaatst op:

Eko Holland publiceert vanaf deze maand een eigen prijs voor biologische melk. De maandelijkse notering moet het beeld van de biologische melkprijs in de Nederlandse markt verduidelijken, verwacht voorzitter René Cruijsen.

 

Tekst: Ria Besseling

“Als Eko Holland hebben wij nu in 2020 een groot aandeel in het volume van biomelk in Nederland. Bijna al onze biologische melk wordt verwerkt in Nederland en ook hier geconsumeerd. We vinden het dan ook belangrijk om voortaan de verwachte biologische melkprijs in de Nederlandse markt te publiceren”, vertelt René Cruijsen, voorzitter van Eko Holland op Maat. Hij verwacht dat de gemiddelde biologische melkprijs dit jaar stijgt tot boven de € 50 per 100 kilo.

Melkprijs: inclusief kwaliteitstoeslag

De huidige prijspublicaties voor melk zijn gebaseerd op de Europese markt. “Andere landen hebben hier met eigen aspecten in de kostprijsketen te maken. In Nederland produceren en leveren wij echter voor de eigen retailkanalen. Omdat de biologische melk dus voornamelijk voor de Nederlandse markt wordt geproduceerd, zullen wij deze prijzen voortaan publiceren. De verwachte melkprijs inclusief kwaliteitstoeslag wordt voor de leden op iedere eerste maandag van de maand bekendgemaakt. Het uitbetaalde melkgeld volgt op de twintigste van de maand.”

Voor januari is de te verwachten melkprijs (exclusief btw) voor biologisch € 50,15 en voor biologisch-dynamisch € 57,10. De prijzen gelden bij een jaarleverantie van 500.000 kg melk met 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. Dit is inclusief de kwaliteit- en kwantiteitstoeslagen en exclusief eventuele programmatoeslagen, zo maakte Eko Holland bekend.

De coöperatie heeft een behoorlijk aandeel in de markt van biologische melk in ons land. Van de in totaal vijfhonderd biologische melkveehouderijen produceren de ruim tweehonderd bedrijven die zijn aangesloten bij Eko Holland ongeveer 100 miljoen kilo melk en 10 miljoen bd-melk. Deze markt stijgt in hoog tempo verder. Ging het eind 2017 nog om levering door de in totaal 435 biologische melkveehouders in Nederland, goed voor een productie van in totaal 225 miljoen kilo melk, nu leveren er 465 melkveehouders biologische melk.

Dat komt er op neer dat dit jaar bijna alle verse biozuivel die de Nederlandse supermarkten verkopen afkomstig is van melk van Nederlandse biologische bedrijven. Cruijsen verwacht dat er in de toekomst in Nederland ruimte is voor de productie van 15 tot 20 miljoen ton extra biologische melk.

Behaalden de supermarkten in 2017 een omzet van € 153 miljoen aan biologische zuivel, in 2018 was dit gestegen naar € 166 miljoen, 8 procent meer. Nu steeds meer consumenten kiezen voor biologisch houdt deze groei aan. “Dat zien we terug in de jaarlijkse 4 tot 5 procent groei in de afzet van biologische melk. Het gaat om verwerking tot dagverse biozuivelproducten voor private label in retail zoals verse halfvolle en volle melk, yoghurt en desserts”, aldus Cruijsen.

Basisprijs

De uitgangspositie voor het bepalen van de Eko Holland-melkprijs is de Nederlandse markt. “Daardoor krijgt iedereen een duidelijker beeld wat de Nederlandse prijs voor biologische melk is. Het voordeel voor de leden is dat er een eerlijke melkprijs voor biologisch ontstaat die is opgebouwd in Nederland”, benadrukt de voorzitter.

De notering van Eko Holland bestaat uit een basisprijs en premies van maximaal € 3 per 100 kilo melk. Dat is inclusief de toeslag op boerderijniveau van € 1 tot € 1,50 per 100 kilo melk voor aanvullende normen van de Natuurweide die per januari verplicht zijn. “De communicatie rondom de aanvullende normen moet nog gestalte krijgen en ligt nu bij de Natuurweide. Het zou kunnen dat het EKO-keurmerk daarvoor wordt ingezet”, aldus Cruijsen.

“Dit nieuwe EKO-keurmerk met strengere normen voor biologische zuivelproductie moet nog verder worden uitgewerkt. Wat betreft regels voor biologische melkveehouders blijft het hierbij en willen wij de komende jaren rust rondom de regels.” Het vernieuwde EKO-keurmerk, waarvoor de sector en de melkveehouders die leveren aan Eko Holland twee jaar geleden de overeenkomst tekenden, heeft aandacht voor verder verduurzamen, energie en welzijn van de koe en een energieneutrale bedrijfsvoering vanaf in 2022.

Ruimte voor meer leden

Eko Holland wil ook in 2020 gaan voor een verdere groei van het aantal leden.”We gaan nu over de tweehonderd leden heen en er is ruimte voor vijftig nieuwe biologische melkveehouders.” De coöperatie speelt met haar ambitie tevens in op de wachtlijsten voor biomelkveehouders bij andere zuivelverwerkers. “Ja, wij willen verder groeien. Er is ruimte voor nieuwe omschakelaars”, aldus Cruijsen.

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 1 2020. Nog geen abonnee? Klik HIER.