Fabriek Nutricia in Zoetermeer krijgt een update

‹ Terug naar overzicht

Fabriek Nutricia in Zoetermeer krijgt een update

Geplaatst op:

Danone gaat de fabriek van Nutricia in Zoetermeer moderniseren. De aankondiging komt twee jaar nadat het Franse concern in het Brabantse Haps een nieuwe fabriek opende. In beide fabrieken maakt Danone medische en babyvoeding. De vraag naar deze producten zit wereldwijd al jaren in de lift, en tijdens de coronapandemie nam de vraag naar deze gespecialiseerde voedingsproducten nog eens flink toe. 

 

Tekst: Bert Westenbrink

De Nutricia-fabriek in Zoetermeer wordt uitgebreid en gemoderniseerd. (Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP)

Met name in het begin van de Covid-19-crisis zag de zuivelproducent de vraag naar sondevoeding toenemen, laat een woordvoerder weten. En vervolgens was er ook meer vraag naar drinkvoeding die geschikt is voor herstel na ziekte. Dat zijn duidelijke signalen uit de markt voor Danone om de productiecapaciteit in Zoetermeer uit te breiden. 

Nutricia in Zoetermeer heeft een lange geschiedenis. In 1896 begon deze met de oprichting van de Stoomzuivelfabriek ‘Wilhelmina’, waar al snel babyvoeding als vervanger voor moedermelk werd gemaakt. Vanaf 1901 gebeurde dat onder de naam Nutricia. Sindsdien is geïnvesteerd in de ontwikkeling van gespecialiseerde voeding. In 2007 kwam de fabriek in bezit van het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone, dat de productielocatie overnam van Numico. 

Nutricia 125 jaar in Zoetermeer

In het jaar dat de fabriek 125 jaar bestaat, kondigt Danone een modernisering aan, na goedkeuring van het masterplan voor de toekomst van de fabriek. De moderniseringsplannen zijn nog niet uitgewerkt, blijkt uit de reactie van de woordvoerder. Vragen over de aanvoer van grondstoffen en de omvang van de productieverhoging kunnen nog niet worden beantwoord. 

Het Franse voedingsmiddelenconcern ziet veel perspectief in medische en gespecialiseerde voedingsproducten die in Nederland worden geproduceerd. De vraag naar deze producten groeit wereldwijd. Dat was ook de reden voor het concern om € 240 miljoen te investeren in de bouw van de nieuwe Nutricia-fabriek in Haps waar gespecialiseerde kindervoeding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en wereldmarkt. In de in 2019 geopende ‘ultramoderne fabriek’ is de productiecapaciteit verdubbeld en worden onder meer de babyvoedingsmerken Nutrilon en Aptamil geproduceerd. 

Lees ook: Activia en Danone lanceren veganvarianten

In Zoetermeer wordt een variatie aan speciale baby- en medische voeding voor kwetsbare doelgroepen (jongeren, ouderen en zieken) gemaakt, die merendeels alleen onder medisch toezicht mogen worden gebruikt. Dit betreft met name sonde- en drinkvoeding, waaronder de merken Nutrison, Infatrini, Nutridrink en KetoCal. 

Onderzoekscentrum Danone

De update die de fabriek krijgt, richt zicht op toename van de productiecapaciteit, investering in kwaliteit en innovatie, digitalisering van processen en belangrijke stappen in duurzamere productie, laat Nutricia weten in een persverklaring.

“Het gaat erom dat wij in de toekomst nog beter in staat zijn onze processen waar nodig flexibel in te richten”, licht een woordvoerder desgevraagd toe. “Nutricia leunt sterk op de nieuwe wetenschappelijke inzichten uit het Danone Nutricia Research Centre in Utrecht. De investering helpt de fabriek de samenwerking met het onderzoekscentrum nadrukkelijker te benutten, waardoor pilots met nieuwe technologieën, processen en producten nog gemakkelijker worden.”

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 11 2021.
Nog geen abonnee? Klik 
HIER en profiteer
het eerste jaar van maar liefst 25% korting.

In de fabriek in Zoetermeer wordt apparatuur vernieuwd. “Onder andere de elektronica.” In de vernieuwingsslag wordt voorts gekeken of en hoe zogeheten collaboratieve robots (cobots) kunnen worden ingezet in het productieproces. 

Duurzamer maken

Naast een vergrote en flexibelere productie wil Danone de fabriek in Zoetermeer duurzamer maken, in lijn met ‘One Planet. One Health’, de visie waarmee de onderneming duurzaamheid centraal stelt in investeringen en gezondere en meer duurzame eet- en drinkgewoonten wil promoten. In Nederland maken de Danone-fabrieken gebruik van groene stroom en heeft Nutricia het doel om in 2025 alleen nog gebruik te maken van circulaire verpakkingen. In dat jaar wil Danone ook als een van de eerste multinationale ondernemingen volledig B Corp-gecertificeerd zijn, wat betekent dat de hele bedrijfsvoering goed scoort op sociale duurzaamheid, transparantie en milieuprestaties. Wereldwijd wil het Franse voedingsconcern in 2050 klimaatneutraal zijn.

De ambitie is om in Zoetermeer nu “significante stappen” te zetten op het gebied van duurzaamheid, laat de woordvoerder weten. Het energieverbruik moet met 25 procent omlaag, het watergebruik met 50 procent. In Zoetermeer wil Danone een flink deel van de waterreductie realiseren door hergebruik van het proceswater. Om energiegebruik te beperken kijkt het concern naar ‘warmtepomptechnologieën’ en naar ‘adiabatic cooling systemen’, een energie-effectieve manier van koelen door verdamping van water. 

Tweede thuisland
“Nederland is het tweede thuisland van Danone”, zegt Paul Oerlemans, general manager Danone in Nederland, bij de aankondiging van de investering in de Nutricia-fabriek in Zoetermeer. “Voor Danone is Nederland zeer belangrijk, niet alleen als markt, maar ook omdat Nederland een zeer prominente rol vervult binnen Danone.” Die rol spitst zich toe op de Specialized Nutrition-divisie. Sinds de overname van Nutricia in 2007 investeerde Danone veelvuldig in locaties in Nederland. In 2013 werd het onderzoekscentrum in Utrecht, Danone Nutricia Research geopend. Zes jaar later volgde de opening van de nieuwe fabriek in Haps en het mondiale hoofdkantoor van de Specialized Nutrition-divisie van Danone in Hoofddorp. In het laatste kwartaal van dit jaar staat de opening van een nieuw distributiecentrum naast de fabriek in Haps op de agenda.