Italiaanse kazen Parmigiano en Grana Padano zijn exporttoppers

‹ Terug naar overzicht

Italiaanse kazen Parmigiano en Grana Padano zijn exporttoppers

Geplaatst op:

A-Insights gelooft dat het gebruik van data in toenemende mate van belang is om de juiste strategische beslissingen te kunnen nemen. Deze maand nemen we twee van de bekendste Italiaanse kazen, Parmigiano Reggiano en Grana Padano, onder de loep.

 

Tekst: Mathieu Geuskens

Door de beschermde oorsprong vindt de productie van Parmigiano en Grana Padano uitsluitend plaats in Italië. (Foto: Augusto Colombo / Alamy Stock Photo)

Parmigiano Reggiano en Grana Padano zijn qua volume de belangrijkste van de Italiaanse kazen met een beschermde oorsprong (DOP, Denominazione d’Origine Protetta). In 2020 was maar liefst 61 procent van alle DOP-kaas die in Italië geproduceerd werd Grana Padano of Parmigiano Reggiano. In de totale kaasproductie van Italië bedraagt het aandeel van de twee kazen 26,8 procent, wat redelijk constant is gebleven in de afgelopen vijf jaar. 

Productie Italiaanse kazen

De productie van de kazen neemt echter jaarlijks toe, tussen 2015 en 2021 gemiddeld met circa 2,5 procent per jaar. Het valt op dat de productie van Parmigiano Reggiano sterker toeneemt dan die van Grana Padano, wat impliceert dat er in de afgelopen jaren meer vraag is geweest naar de relatief duurdere Parmigiano Reggiano. 

Productie Parmigiano Reggiano en Grana Padano, in tonnen.

Aanzienlijk deel voor export

Een aanzienlijk deel (ongeveer 27 procent) van de geproduceerde Parmigiano en Grana Padano wordt onbewerkt geëxporteerd, wat in 2020 neerkwam op 96.400 ton onbewerkte kaas. Er wordt vermoedelijk een aanzienlijk deel van de geproduceerde Parmigiano Reggiano en Grana Padano als verwerkt product geëxporteerd, want het consortium van Parmigiano-producenten geeft aan dat in 2020 44 procent van alle geproduceerde Parmigiano – wat neerkomt op 69.300 ton – over de grens verdwijnt. Dit verklaart de relatief hoge prijs voor bijvoorbeeld geraspte kaas (€ 8,66/kg in 2020) die Italië exporteert. Van alle kaas die Italië exporteert is 46 procent aangemerkt als Parmigiano Reggiano, Grana Padano of geraspte kaas, waarmee het de gezamenlijk belangrijker is voor de export dan de andere bekende Italiaanse kaas mozzarella. Die is goed voor 33 procent van de totale kaasexport van Italië in 2020. 

Kaasexport Italië, in tonnen en als percentage van totaal.

Vraag naar Grana Padano en Parmigiano stijgt 

Omdat Italië door de beschermde oorsprong de enige producent van Grana Padano en Parmigiano Reggiano is, wordt de kaas de hele wereld over verscheept. De top 5 afnemers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 60 procent van het exportvolume van Grana Padano, Parmigiano Reggiano en geraspte kaas uit Italië. 

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 2 2022.
Nog geen abonnee? Klik HIER en profiteer
het eerste jaar van maar liefst 25% korting.

Het valt op dat het exportvolume naar vrijwel alle grote afzetmarkten jaarlijks toeneemt, afgezien van de Verenigde Staten. De Amerikanen importeren vooral in coronajaar 2020 beduidend minder van de Italiaanse kazen, wat impliceert dat een Parmigiano en Grana Padano in de Verenigde Staten nog vaker in restaurants wordt geconsumeerd dan in de Europese afzetmarkten. 

Top 5 importeurs van Parmigiano Reggiano, Grana Padano en geraspte kaas uit Italië, in tonnen.

Verschillen in prijsniveaus worden voornamelijk bepaald door de verhouding tussen de onbewerkte kazen en de doorgaans goedkopere geraspte varianten, waardoor Duitsland met gemiddeld € 9,30/kg de laagste importprijs kent. 

De gemiddelde prijsniveaus geven aan dat de toegenomen productie vooralsnog niet voldoet aan de stijgende vraag: in vijf jaar tijd is de prijs van Grana Padano, Parmigiano Reggiano en geraspte kaas uit Italië met € 1,04/kg (12 procent) gestegen.

Mathieu Geuskens is zuivelanalist bij A-Insights.

Lees ook:
Japan wordt belangrijker voor kaasexport
Meer dan een kwart van de door Nederland geëxporteerde Gouda gaat naar Japan. Waar de import van cheddar, dat voorheen het grootste importvolume had in Japan, sterk terugloopt in 2020 neemt de import van Gouda juist sterk toe.