‘Zuivel is essentieel onderdeel van een gezond dieet’

‹ Terug naar overzicht

‘Zuivel is essentieel onderdeel van een gezond dieet’

Geplaatst op:

De fabriek van Danone in Rotselaar is sinds kort een hybridefabriek: er worden ­zuivel en plantaardige producten gemaakt. Over de positie van zuivel is Danone-topman ­Emmanuel Faber heel beslist. “Zuivel is een essentieel onderdeel van een gezond ­dieet van de mens en de landbouw.”

 

Tekst: Yves De Groote

Danone-topman Emmanuel Faber: “Plantaardige zuivelalternatieven zijn complementair aan zuivel.” (Foto: Ilan Deutsch/Danone)

“‘Plantbased’ betekent zeker niet het einde van de zuivel”, zegt Emmanuel Faber, ceo bij Danone, in een interview ter gelegenheid van de viering van het veertigjarig bestaan van het merk Alpro, onderdeel van het Franse concern. Gevraagd naar de propositie van zuivel noemt hij de natuurlijkheid en de minimale processing van de melk voor de productie van de (gefermenteerde) zuivelproducten. Het smaakprofiel van melk biedt bovendien veel mogelijkheden bij de ontwikkeling van producten. “Plantaardige alternatieven zijn complementair aan zuivel.” De ceo van het moederbedrijf van Alpro ziet een veelbelovende toekomst van in het bijzonder gefermenteerde zuivelproducten die de immuniteit van de mens versterken en die goed zijn voor de darmflora. 

Een interessante trend in de zuivel is volgens Faber de hergeboorte van vet in producten. “Vet is terug”, zegt hij. “En dat is heel interessant. Consumenten beginnen steeds meer te begrijpen wat de goede en slechte vetten zijn. Dit is een opportuniteit voor de ontwikkeling van producten met een hoog indulgent smaakprofiel die ook gezond zijn.” Ook noemt hij caseïne-eiwit, dat dankzij een unieke, rijke aminozuursamenstelling niet vervangen kan worden door plantaardige eiwitten. 

Duurzaamheidsdoelstellingen

“Het voornaamste onderwerp bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties is het koppelen van de gezondheid van de aarde aan de gezondheid van de mens”, verwijst Faber naar Danone’s One Planet, One Health-visie. “We stimuleren bedrijven en overheden wereldwijd en in Europa te werken aan een gemeenschappelijk duurzaam voedings- en landbouwbeleid. Wij willen daar aan bijdragen.” In lijn met deze visie streeft Danone ernaar om gezondere en meer duurzame eetgewoonten te promoten en creëren, waarin zowel zuivel- als plantaardige producten een plaats hebben. Danone is namelijk van mening dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van onze planeet nauw met elkaar verbonden zijn. 

Hybridefabriek voor zuivel en plantaardig

Sinds augustus produceert de fabriek van Danone in Rotselaar in België ook een plantaardige variant van Actimel, op basis van amandel en havermout. De Actimel-producten dragen bij aan de goede werking van een normaal immuunsysteem. Er werd bijna € 10 miljoen geïnvesteerd om de fabriek, die in totaal twaalf productielijnen heeft, aan te passen. De productiesite in Rotselaar is daarmee niet alleen de grootste yoghurtproductiefabriek, maar ook de eerste hybridefabriek van de Danone-groep in Europa. 

In de fabriek van Rotselaar produceert men verschillende soorten yoghurt: drinkyoghurts zoals Actimel en lepelyoghurts zoals Danone Fruit en Activia Fruit. Elke week rollen meer dan 30 miljoen lesjes en 4 miljoen potjes yoghurt van de band. Deze producten worden in meer dan twintig landen binnen en buiten Europa gedronken en gegeten. Door het assortiment plantaardige producten uit te breiden wil Danone vooral meer keuze bieden aan de consument. Meer en meer Belgen kiezen namelijk voor een flexitarisch dieet, dat zuivelproducten en plantaardige producten bevat. 

500 miljoen liter water

De hybridefabriek in Rotselaar draagt ook bij aan waterbesparing. Sinds vorig jaar hergebruikt de fabriek tot 75 procent van het water dat het verbruikt dankzij innovatieve membraantechnologie. Dit is een besparing van 500 miljoen liter per jaar. Bovendien vermindert de fabriek haar impact op het grondwater, maar ook op de omliggende rivieren en beken. Het afvalwater van het productieproces wordt net als voorheen naar het waterzuiveringsstation gestuurd. Eerst worden alle mogelijke vaste deeltjes verwijderd door middel van ultrafiltratie. Vervolgens worden ook alle micro-organismen en mineralen verwijderd met omgekeerde osmosetechniek. Na deze stap is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit en kan het worden hergebruikt in een oneindige cyclus, om de verschillende fasen van het productieproces te reinigen. 

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 11 2020. Nog geen abonnee? Klik HIER en profiteer het eerste jaar van maar liefst 25% korting.