Aantal geiten in Nederland stijgt flink

‹ Terug naar overzicht

Aantal geiten in Nederland stijgt flink

Geplaatst op:

Het aantal geiten in Nederland is dit jaar flink gestegen: met 10 procent naar bijna 588.000 stuks. De meeste geiten worden gehouden voor de melk. Hun aantal nam in het afgelopen jaar met 15 procent toe tot 414.000, zo blijkt uit de Landbouwtelling van het CBS.

GeitenDit betekent dat het aantal geiten in de afgelopen acht jaar ruim verdrievoudigd is. De geitenstapel daalde alleen van 2009 op 2010 met 6 procent als gevolg van de ruimingen in verband met Q-koorts. Hun aantal nam vervolgens weer toe tot een recordhoogte van 588.000 dit jaar.

Gespecialiseerde geitenhouderijen

Het aantal gespecialiseerde geitenhouderijen steeg in het afgelopen jaar van 403 naar 412, een toename van 2 procent. Op deze bedrijven wordt driekwart van de geiten voor de melk gehouden.

Meeste melkgeiten

De meeste melkgeiten zijn te vinden op bedrijven in Gelderland en Noord-Brabant. Van die 388 gespecialiseerde melkgeitenbedrijven in Nederland heeft Gelderland 83 en Noord-Brabant 94 bedrijven. Deze bedrijven houden ruim de helft van het aantal melkgeiten in ons land: in Noord-Brabant is dat 31 procent en in Gelderland 24 procent.

Geitenstop    

Ten opzicht van 2017 nam in Noord-Brabant en Gelderland het aantal bedrijven dit jaar toe met respectievelijk 2 en 6 procent. Beide provincies stelden vorig jaar zomer een stop in op de geitenhouderij vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Utrecht en Overijssel hebben dit jaar een geitenstop ingesteld. Ook de provincie Limburg heeft plannen om de uitbreiding van geitenhouderijen op slot zetten. Dit betekent dat bestaande geitenboerderijen niet meer mogen uitbreiden, nieuwe geitenbedrijven zich niet in de provincie mogen vestigen en het omzetten van een bedrijf naar een geitenhouderij niet is toegestaan.