Alkmaarse kaasmarkt goed voor bezoekersrecord

‹ Terug naar overzicht

Alkmaarse kaasmarkt goed voor bezoekersrecord

Geplaatst op:

De Alkmaarse kaasmarkt trok dit jaar in totaal 177.000 bezoekers. Deze kwamen naar de 27 kaasmarkten op de vrijdagochtend en naar de negen markten op vrijdagavond die in de kaasstad werden georganiseerd. Dit is 4,6 procent meer dan in 2017. Toen bezochten 169.000 mensen de kaasstad.

 

Alkmaarse kaasmarkt

De kaasmarkt in Alkmaar werd in de afgelopen jaren fors populairder: tussen 2008 en 2014 kwamen er gemiddeld 104.000 bezoekers. Dit is nu ruim 70 procent meer. Die groei is mede ingezet door het uitbreiden van het aantal kaasmarkten tot en met eind september, het starten met avondkaasmarkten en een gericht marketing- en promotieplan rondom het evenement.

Groeikansen voor avondkaasmarkt

Met name voor de avondkaasmarkt, die dit jaar ook op de dinsdagen in juli en augustus plaatsvond, zijn er groeikansen. De avondkaasmarkten, die sinds vorig jaar plaatsvinden, worden door gemiddeld 2.000 toeristen bezocht.

Actieprogramma Economie

De bezoekerstoename van 70 procent komt ruimschoots tegemoet aan de ambities van het Actieprogramma Economie 2015-2019 waarin 10 procent meer kaasmarktbezoeken in vier jaar tijd staat geformuleerd. Het Masterplan Kaas is een van de activiteiten die de kaasmarkt als thema meer zichtbaar heeft gemaakt en meer bezoekers heeft getrokken. Ook Alkmaar Kaasexperience, dat de beleving van kaas – naast de vrijdagse kaasmarkt – naar de zaterdag tot en met de donderdag verbreedt, is een traject dat helpt om Alkmaar als kaasstad verder te promoten.