Ambachtelijke zuivelmakerij Zuco van start in Dokkum

‹ Terug naar overzicht

Ambachtelijke zuivelmakerij Zuco van start in Dokkum

Geplaatst op:

In Dokkum beginnen drie ondernemers volgende maand een ambachtelijke ­zuivelmakerij. Agrarisch ondernemer en voormalig melkveehouder Hessel Jan Sinnige van de ­Molkerij, patissier Wiebe de Jong van Shock o Laté en Sander Wijnstra van Vinostra hebben ­hiervoor Zuco UA opgericht. De zuivelcoöperatie wil melkstromen op klantvraag gaan verwerken.

 

Tekst: Ria Besseling, Foto’s: Hester Bosch

ZucoDe ondernemers produceren aan De Dijk in Dokkum volle melk, karnemelk, boter, yoghurt, kwark, kefir en roomijs. De producten worden in de fabriekswinkel van de zuivelmakerij direct aan consumenten verkocht, maar ook geleverd aan de boerderijwinkels van de Molkerij, aan Jumbo-supermarkten met La Place-assortiment in Dokkum en aan lokale en landelijke horeca.

Naar meer melkstromen

De producten worden verwerkt van circa 7.000 liter melk die de coöperatie wekelijks afneemt via Holland Jersey van maatschap Ykema Schneider in Raard en van de eigen Molkerij-melkstroom. Deze melk komt van de kleinschalige Fries-Hollandse veestapel als basis voor de circulaire natuurinclusieve Dokkumer regioketen.

“’Tot nu toe werken we samen met één melkveehouder, maar we willen uitbreiden naar meer melkstromen”, vertelt Sinnige. De coöperatie wil dit jaar uitbreiden naar 150.000 liter, volgend jaar naar 365.000 liter en in 2021 moet de capaciteit op circa 500.000 liter liggen. “De groei vindt plaats op basis van de vraag”, verwacht Sinnige. Hij wil starten met het klantgestuurd verwerken van diverse melkstromen, waaronder A2-melk. “Afnemers bepalen van welke melk zij hun zuivelproducten door ons willen laten produceren. Wij zoeken er vervolgens de melkstroom bij, bij voorkeur uit de regio, maar de melk kan ook van elders worden aangevoerd. We hebben een rmo achter onze auto en kunnen de melk straks snel naar onze locatie in Dokkum brengen. Belangrijk is dat we altijd een transparante keten tonen, dus duidelijk maken waar de melk vandaan komt.”

Voedings- en lifestylecoach

ZucoJersey-melk wordt een van de eerste melkstromen die Zuco gaat verwerken. De nieuwe zuivelcoöperatie gaat hiervoor samenwerken met de voedings- en lifestylecoach van Health Coach Dokkum, die vanuit het ziekenhuis in Dokkum werkt.

De zuivelmakers gaan voor hun klanten kefir, vette yoghurt en roomijs produceren met A2-melk en willen dit aanbod verder uitbouwen naar vraag van de markt. De melk komt van melkveebedrijven in Flevoland en wordt geleverd door Holland Jersey in Nijkerk. Sinnige: “Jersey-melk bevat veel hoge gehaltes. We gaan er naast deze producten veel roomboter mee maken. Ook Jumbo in Dokkum heeft belangstelling voor zuivel van deze melk.”

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 1 2019. Meer vaknieuws over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie? Klik HIER voor een abonnement op ZuivelZicht.