Campagne over THT- en TGT-datum

‹ Terug naar overzicht

Campagne over THT- en TGT-datum

Geplaatst op:

De Stichting Samen tegen Voedselverspilling begint een campagne om de THT- en TGT-datum uit te leggen. Bijna de helft van de Nederlanders kent het verschil tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) niet.

Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen. Om nog meer Nederlanders het verschil tussen beide datums duidelijk te maken start de stichting Samen Tegen Voedselverspilling een campagne.

THT: kwaliteit

De Ten minste Houdbaar Tot-datum zegt iets over de kwaliteit van het product en staat op verpakkingen van producten die niet snel bederven, zoals koffie, melk en pasta. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een smaakvol product. Als de THT-datum verstreken is, is het product vaak nog prima te eten.

TGT: veiligheid

De Te Gebruiken Tot-datum staat op verpakkingen van erg bederfelijke producten zoals rauwe kip, vers geperst vruchtensap en voorgesneden groenten. De TGT-datum is de laatste dag waarop een product nog veilig is te eten of drinken, daarna kun je er ziek van worden.

‘Over de datum?’

De campagne is een resultaat van de Nederlandse Green Deal ‘Over de datum?’, een samenwerking tussen de Rijksoverheid, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie, de Nederlandse Zuivelorganisatie en Wageningen University & Research. De campagne is uitgewerkt door het Voedingscentrum, in samenwerking met het ministerie van LNV.