Dit jaar twee Den Besten Cum Laude Awards

‹ Terug naar overzicht

Dit jaar twee Den Besten Cum Laude Awards

Geplaatst op:

Zuivelboerderij De Driehoek uit Oosterhout (Noord-Brabant) heeft dit jaar een van de Den Besten Cum Laude Awards gewonnen in de categorie Zuivel en zachte kaas. Boerderij De Spruithoeve uit Oudewater was winnaar in de categorie Kaas voor haar Oude Boerenkaas. 

De uitreiking van de Den Besten Cum Laude Awards, die afgelopen donderdag in Fort Wierickerschans in Bodegraven zou plaatsvinden, werd aangepast. De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ) die de boerenkaasverkiezing organiseert, besloot de meeste genodigde kaasboeren en sponsoren af te bellen. 

Cum Laude Awards en het coronavirus

De BBZ nam deze maatregel na het besluit van het kabinet om in verband met het coronavirus alle evenementen met meer dan honderd mensen af te gelasten. De winnaars werden evenwel uitgenodigd om te komen. De bekendmaking van de winnaars van een Cum Laude Award is vervolgens gefilmd en online gezet.

Winnende roodbacteriekaas 

Anke Wismans en Maarten van Fessem van Zuivelboerderij De Driehoek over hun winnende kaas: “Voor deze roodbacteriekaas moeten we veel uit handen geven aan de natuur. We maken de kaas net zoals een Goudse kaas, maar daarna gaat hij in een kelder van de abdij waar wij onze boerderij hebben. Daar laten wij hem liggen en doet de kelder en de natuur zijn eigen ding. Dat kan heel lastig zijn. Het proces duurt maar vier, vijf weken. Je probeert het zo veel mogelijk te sturen, maar je bent afhankelijk van de natuur.”

Voor het eerst twee awards

Dit jaar waren er voor het eerst twee Den Besten Cum Laude Awards, een voor Zuivel en zachte kaas en een voor Beste kaas. De BBZ besloot hiertoe omdat er in Nederland in deze categorie steeds meer bijzondere kazen en zuivel worden gemaakt en veel leden van de bond zich hiermee bezighouden. 

Keuring

Naast de twee Den Besten Cum Laude Kaas Overall Winnaars 2020 gingen kaasmakers binnen de drie categorieën Boerenkaas, Kaas van de boerderij en Zuivelbereiders de strijd met elkaar aan. In totaal hebben 332 kazen en 130 zuivelproducten meegedaan aan de wedstrijd. De  kazen en zuivelproducten werden gekeurd door telkens twee kaaskeurmeesters. Zij keken naar uiterlijk, doorsnede, consistentie en beoordeelden geur en smaak. De hoogst scorende kazen werden vervolgens door journalisten, koks en vinologen beoordeeld op geur en smaak. Alle winnaars staan op cumlaudekaas.nl.

Tijdens de Cum Laude Awards werden tientallen gouden medailles uitgedeeld aan prijswinnende kazen in verschillende categorieën. Kaasboerderij Speksnijder uit Lekkerkerk was drie keer winnaar in een categorie. Dat geldt ook voor De Driehoek, die ook de overall prijs won.  

Cum Laude-kazen zijn vanaf 23 maart verkrijgbaar bij verschillende kaasspeciaalzaken. Op cumlaudekaas.nl staan de verkooppunten.

Over de Cum Laude Awards

De Cum Laude Awards is een jaarlijkse landelijke kaasverkiezing die georganiseerd wordt door de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. De Cum Laude Awards zijn ditmaal voor de vierde keer uitgereikt. Elk jaar komen alle zelfzuivelende boeren bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste kaas, ambachtelijk gemaakt op de boerderij.