DLV Advies wil termijnmarkt voor Nederlandse melkveehouders

‹ Terug naar overzicht

DLV Advies wil termijnmarkt voor Nederlandse melkveehouders

Geplaatst op:

DLV Advies ziet ook voor Nederlandse melkveehouders mogelijkheden op de termijnmarkt. Met de sterk schommelende prijzen op de zuivelmarkt groeit bij melkveehouders de belangstelling voor het vastzetten van de melkprijs. In België en Duitsland doen boeren al zaken op de termijnmarkt. Nederland wil volgen met een initiatief van DLV Advies in samenwerking met DLV België.

 

“Het gebruikmaken van de termijnmarkt is een manier om de pieken en dalen in de melkprijs op te vangen en zo toekomstige kosten en aflossingen beter te beheren”, aldus Herrold Lammertink, directeur van DLV Advies. “De melkprijs kan variëren van 25 tot 42 cent en prijsverschillen tussen melkverwerkers lijken ook groter te worden. Sinds de quotering is afgeschaft groeit de wens op veel bedrijven om stabielere marges te realiseren”, vult Dirk Coucke aan, oprichter van DLV België en initiatiefnemer van de Milk Trading Company aldaar.

Voordeel van € 1 tot € 3 per 100 kg

Op de termijnmarkt kan een melkveehouder een jaar vooruitkijken en de melkprijs vastzetten wanneer deze op zijn hoogst lijkt. Dit resulteert in een melkprijs die hoger ligt dan gemiddeld. De verwachting is dat op langere termijn € 1 à € 3 per 100 kg melk valt te winnen, stelt Lammertink. “Niet alleen door de prijs op het juiste moment vast te zetten, maar ook doordat de waarde van het te verhandelen product, boter en melkpoeder, stijgt naarmate de handel hiervan toeneemt op de termijnmarkt. In Vlaanderen wordt er sinds eind 2017 op deze manier al gehandeld via de speciaal opgerichte Milk Trading Company.”

Ook Nederlandse melkveehouders

Het initiatief voor een Milk Trading Company is in Nederland al omarmd door een groep melkveehouders uit het oosten van het land. Begin dit jaar werden hier diverse bijeenkomsten georganiseerd. Driekwart van de boeren heeft 10 tot 40 procent van de productie ingebracht. De anonimiteit op de termijnmarkt zorgt ervoor dat de handel volgens de daadwerkelijke marktprijs verloopt, zonder onderhandeling. Het is een systeem waarin alle marktinformatie is vervat en dat transparant is voor alle deelnemers. Pieken en dalen worden opgevangen door speculanten.

Informatiebijeenkomsten

DLV Advies houdt op 1 augustus en 2 augustus kosteloze informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerde melkveehouders. Op woensdag 1 augustus is er een bijeenkomst in NH Hotel Best in Best en op donderdag 2 augustus in Café Zalen Donkenhof in Wouw.

Informatie: DLV Advies

Meer vaknieuws over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie? Klik HIER voor een abonnement op ZuivelZicht!