Een kwart van de melkveebedrijven melkt met robot

‹ Terug naar overzicht

Een kwart van de melkveebedrijven melkt met robot

Geplaatst op:

Van de ruim 17.000 melkveebedrijven in Nederland werkt bijna een kwart met een melkrobot. Het aantal melkrobots nam dit jaar 2 procent toe ten opzichte van 2018. Melkveehouders investeerden in de afgelopen maanden nauwelijks in andere automatische melksystemen. Deze lieten dit jaar geen groei zien ten opzichte van 2018.

De visgraatmelkstal wordt het meest gebruikt, tonen gegevens van de Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM). Toch daalde het gebruik van vis-, grup- en tandemmelkstallen; van deze drie systemen waren dit jaar ruim drie procent minder machines in bedrijf dan in 2018.
De 4.221 bedrijven die melken met de melkrobot zijn op een totaal van 17.048 bedrijven goed 24,8 procent aandeel. De visgraatmelkstal heeft een aandeel van 35,5 procent, voor de zij-aan-zij-melkstal is dit 23 procent. Zo’n 5,5 procent van de melkveehouderijen werkt met een draaimelkstal, 2,7 procent met een tandemmelkstal en 2,7 procent heeft een swingover-melkstal. In het aantal swingover-melkstallen is weliswaar een groei van 0,22 procent te zien, maar op een aantal van in totaal 464 is dit slechts één extra swingover ten opzichte van 2018. Daarnaast zijn er in Nederland nog 988 melkveebedrijven die hun koeien in een grupstal melken, blijkt uit gegevens van de Stichting KOM.