EKO in nieuwe top 10 keurmerken

‹ Terug naar overzicht

EKO in nieuwe top 10 keurmerken

Geplaatst op:

EKO, het Europees keurmerk voor biologisch, en Beter Leven 3 sterren komen voor in de nieuwe top 10 van voedselkeurmerken. Het zijn de bekendste keurmerken in de productgroep zuivel. Nieuwkomer is het keurmerk On the way to PlanetProof, dat het Milieukeurmerk vervangt. Eind vorig jaar werd het eerste pak melk met daarop On the way to PlanetProof gelanceerd.

EKO top 10 keurmerkenOok Demeter komt voor in de nieuwe top 10 van belangrijkste keurmerken voor voeding. De overige vijf zijn ASC, Fairtrade, MSC, UTZ en Rainforest Alliance.

Aantal groeit nog steeds

Er zijn nu bijna honderd duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt en er komen nog steeds nieuwe bij. Ze zijn te vinden in de Keurmerkenwijzer. Hier staat ook informatie over onder meer Weidemelk, Duurzame Weidezuivel en Caring Dairy.
De nieuwe beoordeling van beeldmerken op voeding door Milieu Centraal in opdracht van het ministerie van LNV. De voorlichtingsorganisatie adviseert om voor een duurzame keuze in de supermarkt alleen te letten op de tien belangrijkste keurmerken. “Ze stellen hoge eisen aan milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn en hun controle is goed. Al blijven er altijd nog verbeterpunten mogelijk”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Getoetst op eisen

Er zijn 95 beeldmerken getoetst op hoe streng hun eisen zijn op milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn, op controle en transparantie. De beoordeling van elk beeldmerk vond plaats binnen een specifieke productgroep. Zo kan goed vergeleken worden welke eisen er echt uitspringen. De methodiek is aangescherpt vergeleken met de eerste beoordeling van 2016. Zo werd de toetsing van controle uitgebreid. Ook zijn ditmaal aspecten als continue verbetering van de eisen die gesteld worden en de verantwoordelijkheid voor de hele keten van boer tot klant meegenomen.