Gouden Kaasboor 2019 voor Douwe Dijkstra

‹ Terug naar overzicht

Gouden Kaasboor 2019 voor Douwe Dijkstra

Geplaatst op:

Douwe Dijkstra, productontwikkelaar bij Rouveen kaasspecialiteiten, is de winnaar van de Gouden Kaasboor 2019. Hij is met 241 punten de beste kaaskenner van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours. 

Dit jaar namen meer dan 560 kaasprofessionals uit de kaasindustrie, handel, speciaalzaken en kennisinstituten tijdens de vakbeurs Foodspecialiteiten deel aan het Kaaskeurconcours. 

Gouden Kaasboor

De keuringen voor het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours vonden plaats op 30 september en 1 oktober in Houten. De deelnemers die dit jaar keurden testten hun vakkennis over een uitgebreid assortiment Nederlandse kaas. Ze beoordeelden tien kaasboorsels blind op soort, leeftijd, smaak en kwaliteit. De beste keurders winnen bronzen, zilveren en gouden medailles te winnen in drie categorieën. De totaalwinnaar ontvangt de Gouden Kaasboor; de belangrijkste prijs in de Nederlandse kaaswereld.

De kaasprofessionals keurden een speciaal geselecteerd assortiment Nederlandse kaas. De vakmensen die soort, rijpingsstadium, smaak en kwaliteit van de kaas het allerbest konden onderscheiden, kunnen zich de beste kaaskenners van Nederland noemen. Het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours werd dit jaar voor de zestigste keer georganiseerd.

Douwe Dijkstra

De winnaar van dit jaar – Douwe Dijkstra (35) – is productontwikkelaar. Hij bedenkt, ontwikkelt en produceert kaas in het ontwikkelcentrum, de ‘pilot plant’. Vervolgens keurt en beoordeelt hij de nieuw geproduceerde kazen. “Productontwikkeling is mijn passie en dit is echt mijn droombaan. Het winnen van de Gouden Kaasboor is een prachtige erkenning voor mijn werk”, glundert hij.

Rouveen Kaasspecialiteiten opnieuw winnaar  

Rouveen Kaasspecialiteiten is dit jaar opnieuw winnaar van de Gouden Kaasboor. Het kaasbedrijf mocht in de afgelopen jaren al vaker medailles in ontvangst nemen. In 2017 won Jaco Blankespoor, manager productie en kwaliteit, eveneens de Gouden Kaasboor en in 2018 won Thea Hidding, medewerker kwaliteit en technologie, de gouden medaille. Ze was hiermee de op een na beste kaaskenner van Nederland. Daarnaast zijn er in het verleden nog meer bronzen, zilveren en gouden medailles behaald door het team van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Dit zijn de medaillewinnaars:

Gouden Medailles

– Handel: Evert Fokker (Korver Kaas, Bodegraven, 239 punten)

– Industrie: Jo Penders (Royal FrieslandCampina, Wageningen 240 punten) 

– Detailhandel: Arnold Pronk (Pronk Kaas & Delicatessen, Weesp, 231 punten) 

Zilveren Medailles

– Handel: Gerard Schlingmann (Zijerveld, Bodegraven, 236 punten), 

– Industrie: Miranda Mathijssen (Royal FrieslandCampina Cheese, Wageningen, 240 punten)

  Detailhandel: Pons Habben Jansen (Habben Jansen Kaashandel, Nieuwerbrug, 231 punten)

Bronzen Medailles

– Handel: Nebojsa Guzvic (Koninklijke A-ware Food Group, Zeewolde, 236 punten), Hans van Beek (Van Beek Kaas Veenendaal, 234 punten), Wim Robberse (Robberse Kaas, Soest, 234 punten)

– Industrie: Danny Stultiens (Royal FrieslandCampina, Rijkevoort, 239 punten),         Mathijs Slager (Royal FrieslandCampina, Wageningen, 238 punten), Martin Willig (Kaasmakerij Henri Willig, Katwoude, 238 punten

– Detailhandel: Harold Oskam (Kaashandel Oskam, Ede, 231 punten), Hannah van Beek (Van Beek Kaas, Veenendaal, 230 punten), Gerard Wals jr. (Kaashandel Wals, Landsmeer, 229 punten)