‘Goudse Kaas Extra Belegen en Geitenkaas zijn het lekkerst’

‹ Terug naar overzicht

‘Goudse Kaas Extra Belegen en Geitenkaas zijn het lekkerst’

Geplaatst op:

Goudse Kaas 48+ Extra Belegen en Geitenkaas 50+ Oud zijn de lekkerste kazen van de Holland Kaaskeuring 2018, zo maakte Wessel Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO), bekend tijdens de prijsuitreiking van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours in Nijkerk.

Holland Kaaskeuring 2018Type Goudse Kaas 48+ Extra Belegen
Goud: Smeuïg Pikant Puur – De Groot-Verburg Kaas, Bodegraven
Zilver: De Graafstroom – De Graafstroom, Bleskensgraaf
Brons: Holland Master – Royal FrieslandCampina, Amersfoort

Type Geitenkaas 50+ Oud
Goud: Goat Cheese Brabant – Amalthea, Rijen
Zilver: Rouveens Roem Geit – Rouveen Kaasspecialiteiten, Rouveen
Brons: Chevretta Oud – Treur Kaas, Woerden

Kaaskeuring: smaak bepaalt

De Holland Kaaskeuring staat open voor alle kaasmerken die vallen onder het betreffende profiel. Het is geen technische keuring, want de smaak is bepalend. Consumentenpanels van het CSO kozen uiteindelijk uit dertig ingezonden kazen de lekkerste.

Goudse extra belegen kaas is populair vanwege de rijke smaak. In tegenstelling tot andere Gouda-producerende landen, kent Nederland dankzij zijn traditie met de productie van Gouda-kaas naast de jonge ook een grote verscheidenheid in belegen en oude kazen. Dit komt vooral door de gespecialiseerde rijpingsbedrijven in Nederland die Nederlandse Goudse kaas een rijpe smaak geeft.

Geitenkaas

Geitenkaas van het halfharde type is een snelgroeiend segment. Consumenten tussen 25 en veertig jaar zijn betrekkelijk onbekend met de zuivere en milde smaak van geitenkaas.

De halfharde geitenkaas wordt voornamelijk nog in Nederland geproduceerd. Dit is het tweede jaar dat de halfharde geitenkaas meedeed aan Holland Kaaskeuring.

Voor de vijfde keer

Het NNKC organiseerde de Holland Kaaskeuring dit jaar voor de vijfde keer. Bij deze keuring bepalen consumenten de lekkerste kaas.

Het Kaaskeurconcours werd dit jaar voor de 59ste keer gehouden. De deelnemers aan de nationale kaaskeuringen, afkomstig uit de industrie, handel en detailhandel, kijken, ruiken, voelen en proeven blind tien kaasmonsters.