Ierse zuivel sterkste exportgroeier naar Nederland

‹ Terug naar overzicht

Ierse zuivel sterkste exportgroeier naar Nederland

Geplaatst op:

De zuivelindustrie in Ierland had vorig jaar de sterkste groei in de export naar Nederland. Ierse zuivelbedrijven voerden 20 procent meer uit naar ons land, goed voor een omvang van € 509 miljoen en € 84 miljoen meer vergeleken met 2017, aldus het rapport Performance & Prospects van Bord Bia, de Irish Food Board.

De afzet van met name boter steeg met maar liefst 22 procent, terwijl meer dan de helft van de kaasexport uit Ierland is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, maar in 2018 steeg de kaasexport naar landen buiten het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa van 17 procent in 2010 naar 22 procent.

Ook pluimvee en varkensvlees

Nederland groeit als exportland voor de voedingsmiddelenindustrie in Ierland. Naast zuivel zijn ook pluimvee en varkensvlees forse stijgers. De Ierse uitvoer steeg in 2018 in totaal met 10 procent tot meer dan € 968 miljoen.

Roem voor Ierse voedingsmiddelenexporteurs

De Ierse minister van Landbouw, Voedsel en Visserij, Michael Creed, meldde tijdens de presentatie van Bord Bia’s rapport dat de omvang van de Ierse export van voedingsmiddelen het afgelopen jaar de grootste ooit was (+2 procent)en een volumegroei kent die zich voor het negende jaar op rij doorzet. Creed roemde de veerkracht van de Ierse voedingsmiddelenexporteurs: “Hoewel de mogelijkheid van een wanordelijke brexit een ongekende strategische uitdaging vormt, heeft de Ierse agrifoodsector zich herhaaldelijk als duurzaam en innovatief bewezen.”

Klik HIER voor het volledige rapport van Bord Bia.