Introductie Vlielandse Witte en Bunker Blauw kaas

‹ Terug naar overzicht

Introductie Vlielandse Witte en Bunker Blauw kaas

Geplaatst op:

Kaasmaker Nils Koster van de Vlielander kaasbunker introduceert Vlielandse Witte en Bunker Blauw kaas.

Vlielanderkaas bunkerblauwDe Vlielandse Witte is een klein witschimmelkaasje gemaakt van biologische koe- en geitenmelk. Bunker Blauw, een blauwschimmelkaas van biologische koemelk, rijpt in de wintermaanden in een afzonderlijk deel van de bunker.

Kaasbunker

De nieuwe biologische kazen worden gemaakt bij kaasmakerij Kaaslust van Jan Craens in Veenhuizen. Direct na het pekelen wordt de kaas overgebracht naar de kaasbunker op Vlieland, waar de verdere rijping plaatsvindt. Deze voormalige opslagplaats van drinkwater kreeg vorig jaar het Skal-certificaat en werd volledig ingericht voor kaasrijping. De melk is afkomstig van biologische melkveehouders uit de buurt van Veenhuizen.

Nils Koster ontwikkelde samen met Jan Craens ook bunkerkazen van biologische koemelk en geitenmelk waaronder Zeewierkaas, Vlielander Bunkerkaas, Bunker Robuust en Bunker Geit.

Boek voor hobbykaasmaker

Eind maart komt het boek Kaas uit eigen keuken van Nils Koster uit. In het boek, dat zich richt op de hobbykaasmaker,   wordt stap voor stap uitgelegd – en verduidelijkt met foto’s – hoe het kaas maken in zijn werk gaat. Naast Goudse kaas staan er beschrijvingen in voor enkele buitenlandse kazen zoals Stilton en Parmezaan. Topchef Robert Buurma van restaurant Zuiver op Vlieland heeft voor de hobbykok een groot aantal recepten geleverd waarin de verschillende kazen zijn verwerkt. Het boek wordt uitgegeven bij Fontaine Uitgevers.