Jumbo maakt meer ruimte voor duurzamere melkproducten

‹ Terug naar overzicht

Jumbo maakt meer ruimte voor duurzamere melkproducten

Geplaatst op:

Jumbo maakt vanaf begin volgend jaar meer schapruimte vrij voor duurzamere huismerkmelkproducten met het Beter Leven-keurmerk en het PlanetProof-keurmerk, voorheen Milieukeur.

 

Jumbo

Jumbo wil hiermee haar voorloperpositie met duurzamere zuivel verder versterken. Eerder sprak de supermarktorganisatie al de ambitie uit om in 2022 uitsluitend duurzamere melkproducten te verkopen. Hiermee was Jumbo naar eigen zeggen het eerste supermarktbedrijf in Nederland.

Verschillende accenten

Jumbo voert naast het Beter Leven-keurmerk (BLK) ook het PlanetProof-keurmerk in voor huismerkzuivel. Beide keurmerken leggen verschillende accenten op criteria voor dierenwelzijn, biodiversiteit, milieu en klimaat “De introductie van deze gecertificeerde melkproducten is een belangrijke vervolgstap om onze ambitie te kunnen realiseren. Als voorloper op het gebied van duurzame zuivel willen we zo onze intentie extra kracht bijzetten”, zegt Olaf de Boer, executive director Buying & Merchandising bij Jumbo. “We vinden het belangrijk dat producten zijn vervaardigd met respect voor mens, dier en milieu. Beide keurmerken werken met criteria ten aanzien van dierenwelzijn, biodiversiteit, milieu en klimaat, maar er zijn ook accentverschillen. Door beide keurmerken te voeren, kunnen we blijven inspelen op de behoeften van de klant. De een vindt dierenwelzijn het belangrijkst, de ander juist zorg voor het milieu.”

Haalbaar en betaalbaar verduurzamen

Een belangrijk uitgangspunt is dat duurzamere producten bij Jumbo voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar moeten zijn en dat de productie ervan voor boeren praktisch uitvoerbaar blijft. Dat noemt Jumbo haalbaar en betaalbaar verduurzamen. De duurzamere zuivel verschijnt stapsgewijs in het schap.

Beter Leven: huismerkzuivel

Jumbo lanceert volgend jaar naast het PlanetProof-keurmerk samen met de Dierenbescherming en belangrijke ketenpartners huismerkzuivel onder het nieuwe Beter Leven-keurmerk met 1 ster. Dit keurmerk hecht veel waarde aan dierenwelzijn, maar stelt nu ook eisen voor milieu, klimaat en biodiversiteit.

De Boer: “Beter Leven heeft zich afgelopen jaren bewezen als leidraad voor consumenten die waarde hechten aan dierenwelzijn. We juichen het toe dat nu ook melkproducten naast vlees, vleeswaren, snacks en eieren een helder keurmerk krijgen.” Het huidige assortiment biologische huismerkzuivel houdt het 3 sterren Beter Leven-keurmerk.

PlanetProof: weidezuivel 

Het merendeel van de dagverse zuivel bij Jumbo is al op basis van gecertificeerde weidemelk, afkomstig van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei staan. Weidemelk is uit het oogpunt van dierenwelzijn een mooie eerste stap. Het Planet Proof-keurmerk stelt aanvullende criteria aan dierenwelzijn en weegt andere duurzaamheidsaspecten mee zoals biodiversiteit en klimaat.

Meer lezen over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie? Klik HIER voor een abonnement op ZuivelZicht.