Meer leningen voor investeren in Russische zuivelsector

‹ Terug naar overzicht

Meer leningen voor investeren in Russische zuivelsector

Geplaatst op:

Het Russische ministerie van Landbouw stimuleert investeren in de Russische zuivelsector met gesubsidieerde leningen. Deze worden verstrekt voor de bouw van nieuwe melkveebedrijven en -stallen, maar ook verwerkende bedrijven kunnen een lening ontvangen.  

Meer leningen voor investeren in Russische zuivelsectorHet doel van meer investeren van het ministerie is Rusland meer zelfvoorzienend te laten zijn. Volgend jaar is er voor € 1,25 miljard aan gesubsidieerde leningen beschikbaar. Dat is 30 procent meer dan dit jaar, bericht Agroberichten Buitenland. Terwijl de gemiddelde duur van een gesubsidieerde lening voor een investeringsproject voor andere sectoren maximaal acht jaar is, gelden dergelijke leningen voor zuivel vijftien jaar. 

Binnenlands aandeel Russische zuivelsector groeit

Rusland is al enige jaren bezig om de import van melk terug te brengen. Zo is de afhankelijkheid van melkimport in de afgelopen zes jaar al met meer dan 30 procent afgenomen. In 2018 daalde de melkimport met 7,2 procent tot 6,5 miljoen ton. 

Dat  betekent dat het aandeel van de binnenlandse productie op de Russische melkmarkt gestaag groeit. Die productie bedroeg vorig jaar 30,6 miljoen ton melk. Voor dit jaar wordt opnieuw een toename van de Russische melkproductie verwacht. Een aanzienlijk deel van die melk komt van kleine en middelgrote melkveehouderijen in Rusland.