Melkveehouders delen eerste PlanetProof-melk uit

‹ Terug naar overzicht

Melkveehouders delen eerste PlanetProof-melk uit

Geplaatst op:

PlanetProof-gecertificeerde melkveehouders van Friesland Campina hebben op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de eerste PlanetProof-melk van Campina uitgedeeld. De melk is inmiddels verkrijgbaar in de winkels.

 

PlanetProof

Melkveehouders Niels Wassenaar en Ard van Veen overhandigden Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro van het ministerie van LNV, melk en karnemelk met PlanetProof-keurmerk van Stichting Milieukeur.

Duurzamer voor een paar cent meer

FrieslandCampina is de eerste zuivelonderneming die aan het keurmerk voldoet. Consumenten kunnen nu voor een paar cent meer kiezen voor een duurzamer zuivelproduct. Deze meerprijs komt ten goede aan de betrokken melkveehouders. Consumenten kunnen daarmee kiezen voor duurzamere melk die voldoet aan eisen op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat. Het zet de standaard voor een bredere duurzaamheidsaanpak voor de land- en tuinbouw.

Kringloopvisie

Marjolijn Sonnema: “Ons ministerie werkt hard aan verduurzaming van de landbouwsector. Minister Carola Schouten heeft onlangs haar Kringloopvisie gepresenteerd. Dat zoveel melkveehouders zo snel acteren op PlanetProof en op deze wijze invulling geven aan de Kringloopvisie, vinden wij heel bijzonder. Zij werken hier ontzettend hard voor en verdienen daarvoor ook een hogere vergoeding.”

Voorloper

Hein Schumacher, ceo Koninklijke FrieslandCampina: “Als FrieslandCampina willen we voorloper zijn in duurzame zuivel. Samen met onze leden-melkveehouders werken we daarom al jaren aan een duurzamere melkveehouderij. Dankzij het ‘On the way to Planet Proof’-keurmerk laten we zien hoe we ook hierin de volgende stap zetten en blijven zetten. Door zuivel met het ‘On the way to Planet Proof’-keurmerk te kopen, beloont de consument rechtstreeks melkveehouders die zich inzetten voor dier, natuur en milieu. Ook is het een aanmoediging voor andere melkveehouders om hun boerderij nog duurzamer te maken. Dat is niet alleen goed voor de sector, maar goed voor ons allemaal.”

Milieukeur: ‘Bijzonder knappe prestatie’

De Stichting Milieukeur maakte het certificatieschema voor duurzamer geproduceerde melk onlangs bekend. Directeur Gijs Dröge: “Het is een bijzonder knappe prestatie van de melkveehouders van FrieslandCampina dat ze samen met het bedrijf konden voldoen aan alle eisen van het keurmerk en Nederland vandaag de kans bieden om meer milieu-impact te maken. On the way to PlanetProof gaat om meerdere duurzaamheidsthema’s tegelijk. Dat maakt het zo uitdagend, omdat verbeteringen op één onderdeel soms tot minder hoge scores op andere onderdelen leiden. Goed scoren op alle thema’s vergt veel vakmanschap.”