Melkveehouders onder winnaars Brood en Spelen

‹ Terug naar overzicht

Melkveehouders onder winnaars Brood en Spelen

Geplaatst op:

De winnaars van Brood en Spelen zijn vorige week bekendgemaakt. Dit is een   ontwerpprijsvraag voor nieuwe perspectieven voor het platteland waarbij grondeigenaren en ontwerpers in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel samenwerken. Onder de in totaal zestien winnende projecten zijn diverse melkveehouderijbedrijven.

 

Tot de winnende ontwerpen behoort Kwatrijn generatiebestendig boeren in Haaren. Het duurzame Kwatrijn-stalconcept in Noord-Brabant biedt toekomst voor melkveehouders in kwetsbare landschappen die verder willen met hun bedrijf, maar dat vanwege planologische en financiële druk niet kunnen op de oude manier. Het concept is nu rijp voor verdere uitrol. Over vier jaar moeten namelijk alle stallen in Noord-Brabant emissiearm zijn.

Natuurinclusieve streekboerderij

Een andere winnaar van regio Zuid is natuurinclusieve streekboerderij Slabroek op de Maashorst. Dit wordt een gemengd agrarisch bedrijf van ruim 25 ha voedselbos dat werkt vanuit een natuurlijke kringloop en korte ketens met daarin zuivelproductie.
Een van de Brabantse inzendingen is ook Arcadië: de functie en waarde en kwaliteit van stad-plattelandverbindingen. Techniek en behoeftes gecombineerd met eeuwenoude kennis in een nieuwe vorm. Guus van Roessel van biologische melkveehouderij De Dobbelhoeve in Tilburg experimenteert met een mengsel van gras, kruiden en bomen als basis voor de blend in de melk.

Sterboeren

Onder de winnaars in Gelderland en Overijssel is het project Sterboeren: sterren voor het landschap van Maatschap D-J & M. Schoonman in Brummen. Boeren belonen met sterren voor maatregelen die bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van het landschap, vergroting biodiversiteit, voedselkwaliteit, veerkracht en schoonheid van het landschap. De visie van een melkveehouder met vijftig Fleckviekoeien.
Een van de winnaars in Overijssel is het project Melk & Noot van Rick Huis in t Veld, boer en grondeigenaar van De Melkbrouwerij in Deventer. Dit is een melkveehouderij in combinatie met houtwallen die eetbare noten produceren. Het project introduceert een natuurinclusief landbouwsysteem met een combinatie van stripgrazen en eetbare, productieve houtwallen.

Beleef de geit

Een eervolle vermelding ging naar Beleef de geit in Bronckhorst, een totaalconcept van wonen, werken en slapen bij de geit van Ria Fokkink. Zij is grondeigenaar en ondernemer van biologisch melkgeitenbedrijf Groot Windenberg. Het geitenbedrijf wil verder verduurzamen en een innovatief woonproject starten.
De winnende teams gaan de komende maanden hun plannen verder uitwerken. Daarvoor ontvangen zij ieder een bedrag en krijgen zij een coach van de provincie en deskundige ondersteuning. Meer informatie over de inzendingen www.prijsvraagbroodenspelen.nl.

Foto: Rufus de Vries