Oprichting melkfabriek Amstelland Natuurzuivel

‹ Terug naar overzicht

Oprichting melkfabriek Amstelland Natuurzuivel

Geplaatst op:

In Ouderkerk aan de Amstel is de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de oprichting van melkfabriek Amstelgoed Natuurzuivel. De fabriek wordt naar verwachting in september volledig operationeel en komt in een bestaand bedrijfspand in Ouderkerk aan de Amstel op nog geen drie kilometer van het centrum van Amsterdam. Er nemen nu ongeveer 21 agrarische bedrijven deel in de coöperatie, waaronder melkveehouders die investeren in de fabriek.

De melkveehouders in Amstelland richtten vorig najaar de zuivelcoöperatie Amstelgoed Natuurzuivel op. Doel is streekproducten brengen van bedrijven die zich inzetten voor de weidevogels in het gebied. De melkveehouders willen straks starten met de productie van melk, yoghurt en kwark voor afzet in en rond Amsterdam. De melkveehouders gaan de zuivelproducten uit de eigen streek aanbieden om de natuurwaarden in het Amstelland te ondersteunen. De producten van de fabriek worden geleverd aan lokale partijen in en rond de stad. Hierdoor gaat ook de ecologische voetafdruk van de bedrijven omlaag. Samenwerkende partijen later hiermee zien dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan.

Inspannen voor weidevogels

De boeren die de melk aan de fabriek gaan leveren en agrarische natuurvereniging De Amstel spannen zich in voor de weidevogels in het gebied. In het Amstelland, een waardevol weidevogelgebied, ondernemen ongeveer 55 rundveehouders. De boeren krijgen met het leveren van melk aan Amstelland Natuurzuivel een iets hogere prijs waardoor weidevogelbeheer aantrekkelijker wordt.

Voor het Groenfonds, dat de apparatuur voor de zuivelfabriek financiert, past dit project in de ambitie om natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Het geeft consumenten de mogelijkheid om een bijdrage aan natuurinclusieve landbouw te leveren door straks de producten van Amstelland Natuurzuivel te kopen.
De coöperatie die de melkveehouders hebben gestart werkt in dit project tevens samen met Vogelbescherming Nederland, FrieslandCampina, stichting Commonland, stichting Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer en groothandel Vroegop Ruhe & co. De provincie Noord-Holland en de Europese Unie stelden subsidie beschikbaar.