Verschil biologische en gangbare melk aan te tonen

‹ Terug naar overzicht

Verschil biologische en gangbare melk aan te tonen

Geplaatst op:

Het verschil tussen biologische en gangbaar geproduceerde melk is aan te tonen. Ningjing Liu van Wageningen University & Research heeft onderzoek uitgevoerd naar verschillen in samenstelling tussen de twee en de oorzaak hiervan. Er is behoefte om de verschillen aan te kunnen tonen omdat op deze manier fraude kan worden voorkomen.

De samenstelling van melk wordt beïnvloed door factoren als seizoenen, omgeving, het lactatiestadium van koeien, voer en het koeienras. Dat maakt het moeilijk om verschillen te zien tussen biologische en gangbaar geproduceerde melk. Er zijn echter zowel in de zomer als in de winter verschillen in de samenstelling van vetzuren en vluchtige stoffen in de melk, zo stelt Ningjing Liu vast in zijn proefschrift Organic milk: Understanding intrinsic characteristics and their origin, and development of novel means of detection.

Type voer zomer en winter

Het type voer in zomer en winter blijkt bepalend voor de verschillen in de samenstelling van melk uit de biologische en reguliere productie. Die verschillen in samenstelling zijn zowel in de zomer als in de winter in de melk aanwezig, maar ze zijn gedurende het seizoen niet hetzelfde. De melk van koeien met weidegang die niet biologisch worden gehouden lijkt in de winter meer op gangbare melk en in de zomer meer op biologisch melk wat samenstelling betreft.