Vlaamse melkveehouders moeten antibioticagebruik registreren

‹ Terug naar overzicht

Vlaamse melkveehouders moeten antibioticagebruik registreren

Geplaatst op:

Melkveehouders in Vlaanderen moeten sinds 1 oktober het antibioticagebruik op hun bedrijf registreren. Voor varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouders is registratie al langer verplicht.

antibioticagebruikVoor melkveehouders is de antibioticaregistratie toegevoegd aan het IKM-lastenboek van IKM Vlaanderen, dat nu is aangesloten bij het AB Register. In deze onlinedatabank kan het antibioticagebruik van elk bedrijf bijgehouden worden, bericht Boer&Tuinder van de Belgische Boerenbond.

Registreren antibiotica

Het registreren van de gebruikte antibiotica gebeurt doorgaans door de bedrijfsdierenarts. Melkveehouders moeten wel nagaan of de geregistreerde gegevens correct zijn. Alle melkveehouders ontvangen ieder jaar een overzicht van het antibioticaverbruik op hun bedrijf plus en een benchmark met collega-melkveehouders.

Eenmalige bijdrage

Iedere melkveehouder in Vlaanderen betaalt een eenmalige bijdrage voor het investeren voor de toetreding tot het AB Register. Deze wordt verrekend via de melkgeldrekening van oktober. Overige toekomstige kosten voor de onlinedatabank komen uit het Sanitair Fonds.