Vlaamse melkveesector kampt met verder dalende melkprijs

‹ Terug naar overzicht

Vlaamse melkveesector kampt met verder dalende melkprijs

Geplaatst op:

De Vlaamse melkveesector had dit eerste kwartaal te maken met een verder dalende melkprijs. De index van het actuele bruto saldo zakt van 112 naar 84. Het voortschrijdend bruto saldo daalt van 103 naar 100, zo blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer van het Departement Landbouw en Visserij die vier maal per jaar verschijnt.

 

Koeien melkveestal Belgie

De daling is vooral te wijten aan de wegzakkende melkprijs sinds oktober vorig jaar. Tussen december 2017 en januari 2018 daalde de prijs met 4,20 eurocent per liter. In maart bedroeg de uitbetaalde melkprijs nog 31,94 euro per 100 liter. Het kwartaalgemiddelde zakt van 37,83 euro per 100 liter in het vierde kwartaal van 2017 naar 32,26 euro in het eerste kwartaal van dit jaar.
De index van de variabele kosten blijft sinds 2015 vrij stabiel. Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn krachtvoeders opnieuw wat duurder geworden. De energieprijzen zakten licht, terwijl de prijs van meststoffen gelijk bleef. De index van de opbrengsten daarentegen daalt sterk van 112 naar 97.

De index van het voortschrijdend bruto saldo zakt ook van 103 naar 100 en evenaart hiermee de gemiddelde rentabiliteit van de referentieperiode. Het voortschrijdend bruto saldo geeft aanvullend het gemiddelde bruto saldo aan van de laatste vier kwartalen en is, meer dan het actueel bruto saldo, een maatstaf voor de rentabiliteit in de melkveehouderij van het afgelopen jaar.
Meer informatie in het volledige rapport van de Vlaamse zuivelbarometer