VS: export cheddar groeit met 83 procent

‹ Terug naar overzicht

VS: export cheddar groeit met 83 procent

Geplaatst op:

Amerika zag de export van cheddar in de eerste drie maanden van dit jaar toenemen met 83 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de uitvoer van Amerikaanse cheddar op het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar.

De Amerikaanse zuivelexport profiteerde van afnemende cheddarproductie in de andere belangrijke kaas producerende regio’s als Europa en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland zorgde droogte voor minder goede grasproductie, waardoor de koeien minder melkvet produceerden. In Europa zorgde kou bij de start van het voorjaar voor een lagere melkproductie.

Dit had tot gevolg dat de mondiale cheddarvoorraad kleiner werd, in Nieuw-Zeeland verdween relatief veel melkvet in de productie van melkpoeder en in Europa werd melkvet vooral gebruikt voor de productie van andere kazen, zoals gorgonzola en Parmezaanse kaas.

De Amerikaanse zuivelsector vulde het gat tussen vraag en aanbod en verkocht 34.000 ton cheddar, ongeveer 20 procent van het totaal op de wereldmarkt. De sterke exportgroei past de Amerikaanse zuivel goed, die zich door het handelsbeleid van president Donald Trump flinke zorgen maakt over de export naar belangrijke afzetgebieden als Mexico en China.