Zuivel blijft basisproduct voor Vlaamse consument

‹ Terug naar overzicht

Zuivel blijft basisproduct voor Vlaamse consument

Geplaatst op:

Zuivel blijft een basisproduct voor de Vlaamse consument. Vlamingen bevestigen in een jaarlijks onderzoek naar aanleiding van de twintigste editie van Wereldmelkdag dat melk een plaats heeft in het voedingspatroon als een veelzijdig, gezond en lekker product.

Voor acht van de tien Vlamingen verdient zuivel zijn plaats binnen een gezond voedingspatroon en voor negen van de tien (88 procent) is zuivel een basiselement binnen de eetcultuur en zal dat in de toekomst ook blijven (85 procent). Zuivelproducten worden door bijna alle Vlaamse gezinnen gekocht en bij meer dan de helft van de huishoudens wordt zuivel dagelijks gebruikt. 

Zuivel als gezonde voeding

Vlaamse consumenten vinden tevens dat zuivel past binnen een gezond voedingspatroon (82 procent), blijkt uit  een bericht van Vlam naar aanleiding van de twintigste editie van Wereldmelkdag op 1 juni. Die dag werd in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om het belang van melk als voedingsbron te benadrukken. Nu, twee decennia later, blijven melk en zuivel deel uitmaken van  de Vlaamse  eetcultuur en traditie.

Melk onmisbaar basisproduct 

Vlamingen zien melk als een onmisbaar basisproduct dat voor veel toepassingen en op veel momenten wordt gebruikt: om puur te drinken, om zelf chocolademelk, milkshakes of smoothies te maken, bij ontbijtgranen, havermout of koffie en bij koken of bakken: voor puree, pannenkoeken, desserts en sauzen. De vaakst gebruikte zuivel zijn bakboter, smeerboter, melk in de koffie, kaas en yoghurt en de drie meest favoriete zuivelproducten zijn kaas, yoghurt en roomijs. 

In ochtend en avond

Melk wordt voornamelijk ’s ochtends bij het ontbijt en ’s avonds als ingrediënt bij het koken gebruikt. ’s Morgens kiezen Belgen vooral voor zuivel in combinatie met fruit naast brood. Het favoriete ontbijt van de jonge Belg is een kom muesli of havermout met melk of een yoghurt met granola, aangevuld met fruit. ’s Avonds neemt zuivel een plaats in als bijproduct tijdens het koken, zoals room, boter of melk, maar ook in verwerkte producten zoals pizza of bij het bereiden van salades (feta of mozzarella).

Altijd in huis

Melk wordt beschouwd  als een natuurlijk, voedzaam en gezond product dat je altijd in huis moet hebben, zeker voor de kinderen. Zo ziet zeven van de tien Vlamingen melk als een onmisbaar deel van een evenwichtige voeding en heeft bijna negen van de tien Vlaamse gezinnen melk in huis (88 procent). Dat aandeel ligt nog iets hoger bij gezinnen met kinderen (92 procent). Vlak voordat de lockdown in België in week 11 inging steeg de aangekochte hoeveelheid melk met 48 procent, wat aangeeft dat melk een basisproduct is dat de Vlaming niet kan of wil missen.