Zuivelproductie in België stijgt met 10 procent

‹ Terug naar overzicht

Zuivelproductie in België stijgt met 10 procent

Geplaatst op:

De zuivelproductie in België is vorig jaar met ongeveer 10 procent toegenomen vergeleken met 2017. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Vooral in melk (+22 procent), desserts (+8 procent) en consumptieroom (+5 procent) werd meer geproduceerd. De productie van yoghurt daalde daarentegen met bijna 11 procent.

De productie van boter steeg met 9,3 procent. De totale productie van consumptiemelk bleef nagenoeg stabiel met een forse toename van 13,6 procent voor magere melk en 6,5 procent voor volle melk. Halfvolle melk en karnemelk werden vorig jaar met respectievelijk 5,7 procent en 9,9 procent minder geproduceerd. Bij de melkpoeders stegen met name de magere melkpoeders met 10,6 procent. De niet-magere daalden met 2,95 procent.

Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivel

Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten zijn de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar bedroeg de totale productie van consumptiemelk, chocomelk en gevitamineerde melk ongeveer 849 miljoen liter.

Verse zuivel zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn goed voor een totaal productievolume van 642 miljoen liter. Daarnaast is er de productie van melkpoeders (250.000 ton), kaas (107.000 ton), boter (94.000 ton) en ingedikte melk en wei (27.000 ton). Deze producten zijn gemaakt met ongeveer 4,7 miljard liter koemelk, 152 miljoen liter room en 94 miljoen liter magere melk (inclusief ingevoerde leveringen).

Halfvolle melk belangrijkste melkdrank

Halfvolle melk blijft met een aandeel van 27 procent de belangrijkste melkdrank, gevolgd door gefermenteerde melk (17 procent), consumptieroom (16 procent), volle melk (14 procent) en chocolademelk (9 procent). Het aandeel van melk met vitamines (3 procent) evenals de productie van yoghurt (2 procent) blijft beperkt.

Geitenkaas heeft in Belgie een beperkt productieaandeel, maar kende wel een groei van 20 procent. Voor de productie van bijna 10.000 ton geitenkaas werd 67 miljoen liter geitenmelk ingezameld. Het aandeel van de eigen Belgische geitenmelk hierin is 58 procent.