Zwitserse boer moet biomelk goedkoper verkopen

‹ Terug naar overzicht

Zwitserse boer moet biomelk goedkoper verkopen

Geplaatst op:

Zwitserse biologische boeren moeten in het nieuwe jaar hun melk goedkoper gaan verkopen. De vraag naar biomelk in Zwitserland groeit niet sterk genoeg om deze tegen een marktconforme prijs af te zetten.

Veel nieuw omgeschakelde bioboeren moeten tegen een lagere prijs aan het gangbare kanaal gaan leveren, meldt de Landwirtschaftlicher Informations Dienst (LID).

Markt biomelk blijft verzadigd

De verwachting is dat het overaanbod zeker tot en met het eerste halfjaar van 2020 zal blijven. Onlangs werd duidelijk dat de markt verzadigd blijft en biologische melkveehouders ook in de tweede helft van volgend jaar hun biologisch geproduceerde melk als gangbaar moeten leveren.

Toename na overschakelen 

Onder de honderden Zwitserse boerenbedrijven die vanaf volgend jaar overschakelen op  biologisch produceren zijn volgens LID ongeveer 155 melkproducenten die volgens de richtlijnen van Bio Suisse produceren. Deze toename levert volgens LID nog eens 23 miljoen kilo melk op, goed voor negen procent van de bestaande markt. Het aanbod van biologische melk zal de vraag voor 2020 overstijgen, verwacht ook Mittelland Milch.

Wachtlijsten en vraag stimuleren

De biologische melkorganisaties gaan als wachtlijsten bijhouden als een van de maatregelen tegen het overaanbod. Bio Suisse wil daarnaast samen met andere spelers in de markt de verkooppromotie in de winkels opschroeven om de vraag te stimuleren.

Volgens Bio Suisse vormen zuivelproducten de grootste productcategorie in de Zwitserse biologische markt. In Zwitserland produceren in totaal ongeveer 3.300 bedrijven meer dan 245.000 ton biologische melk.