Albert Heijn brengt rundvlees van Nederlandse dubbeldoelkoeien in het schap

‹ Terug naar overzicht

Albert Heijn brengt rundvlees van Nederlandse dubbeldoelkoeien in het schap

Geplaatst op:

De Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma gaan ook voor vlees in het schap zorgen. Albert Heijn wil voor dit rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Het vlees komt in eerste instantie van de 450 melkveehouders die bij A-ware deelnemen aan het Albert Heijn-concept. De overige aanlevering komt op termijn  vanuit de vrije markt.

Foto: Albert Heijn

De uitbreiding naar dubbeldoel biedt voordelen voor het klimaat, de boer en de koe. Melkveehouders die hun zuivelkoeien een dubbel doel geven krijgen hiervoor een meerprijs. Melkveehouders die nu bij A-ware aan het Albert Heijn-concept deelnemen, ontvangen een toeslag van € 5 per 100 kilo op de melkprijs.

Albert Heijn biedt meer vlees dubbeldoelkoeien

Albert Heijn verkoopt het vlees van de dubbeldoelkoeien momenteel in zo’n 150 winkels. Nog dit jaar wordt dit uitgebreid naar meer dan 250 winkels. In 2022 brengt de grootgrutter dit rundvleesassortiment in alle winkels in Nederland. 

Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma

In juli 2020 lanceerde de supermarktketen rundvlees met een dubbel doel. Koeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma worden in de eerste plaats gehouden voor de productie van melk en uiteindelijk ook voor vlees. Ze krijgen hierdoor een extra doel. Daarmee breidt Albert Heijn het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma uit.

Binnen het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma weet AH precies welke inspanningen de boeren dagelijks leveren op het gebied van dierenwelzijn, natuur en biodiversiteit zoals het inzaaien van akkerranden.

Voordelen dubbeldoelkoeien

Uitbreiding naar koeien met een dubbel doel biedt nog meer voordelen voor het klimaat, de boer en de koe. De fiks lagere klimaatimpact van het vlees springt het meest in het oog. Over de hele levenscyclus van de koe is de CO2-uitstoot per kilo vlees lager dan normaal geproduceerd rundvlees uit Nederland. Doordat de koeien voer uit de regio krijgen, is de CO2-footprint van transport zo laag mogelijk. Daarnaast ontvangen boeren die hun zuivelkoeien een dubbel doel geven hiervoor een meerprijs.
Na het leven als melkkoe komen koeien in een rustfase. Ze worden goed verzorgd in ruime, comfortabele stallen zodat ze kunnen uitgroeien tot volwaardige vleeskoeien. De koeien krijgen gebalanceerd voer zoals gras, mais en aardappelschillen. Er hangen massageborstels waar ze tegenaan kunnen schurken. Ook op het gebied van dierenwelzijn is de koe met een dubbel doel goed af.