Alle kazen van Cono zijn nu gmo-vrij

‹ Terug naar overzicht

Alle kazen van Cono zijn nu gmo-vrij

Geplaatst op:

Cono Kaasmakers zet een nieuwe stap in verduurzaming. Vanaf nu zijn alle kazen gmo-vrij. De melkveehouders van de coöperatie voeren hun koeien met gmo-vrij voer. Dat betekent dat er geen genetisch gemodificeerde voeding wordt gebruikt. De aanpassing in de bedrijfsvoering is vorig jaar ingezet.

Cono kondigde in april 219 aan dat de cooperatie per 2020 glyfosfaat- en gmo-vrij gaat werken. De koeien krijgen alleen nog voer dat gegarandeerd vrij is van genetisch gemodificeerde organismen.

Gmo-vrij

De aankondiging werd gedaan bij de verkiezing van Beemster kaas door consumenten in de Sustainable Brand Index tot meest duurzame kaasmerk van Nederland. Volgens deze Index vinden steeds meer consumenten duurzaamheid belangrijk. Wim Betten, algemeen directeur bij Cono Kaasmakers: “We hebben het met zijn allen gedaan en maken onze belofte waar. Onze coöperatie staat voor echte en smaakvolle producten van hoge kwaliteit. Gmo-vrije kaas is daarvan een prachtig voorbeeld.” 

Gras is basis

Alles wat een koe eet komt terug in de melk en daarmee in de kaas. Vers gras is een bron van voedzame eiwitten en daarmee de basis voor een goede kwaliteit kaas. Het rantsoen van koeien van Cono bestaat grotendeels uit gras dat door de melkveehouder zelf wordt verbouwd. Hoe meer vers gras de koeien binnenkrijgen hoe minder krachtvoer er van elders hoeft te worden aangevoerd. 

Het krachtvoer dat Cono-koeien krijgen bestaat uit grondstoffen die gmo-vrij zijn geteeld. Bijna 80 procent van al het koeienvoer komt direct uit de regio. Verder stuurt Cono op circulaire landbouw door het verlagen van krachtvoergebruik en een hogere mate van zelfvoorzienend zijn dankzij eigen geteeld ruwvoer.

Opnieuw duurzaamste kaasmerk 

Ook dit jaar is Beemster kaas op de ranglijst van Sustainable Brand Index door de Nederlandse consument beoordeeld als duurzaamste kaasmerk. Dat geeft aan dat consumenten de inspanningen van Cono op het gebied van duurzaamheid steeds meer herkennen en waarderen.

Duurzaam in hele keten 

Duurzaamheid staat al als belangrijkste onderwerp in de strategie van Cono kaasmakers. Zo lopen de koeien zoveel mogelijk buiten, wordt kaas van 100 procent weidemelk gemaakt, is de kaasmakerij klimaatneutraal gecertificeerd en is er een Caring Dairy duurzaamheidsprogramma voor de melkveehouders.