Cono Kaasmakers is meest duurzame kaasmakerij

‹ Terug naar overzicht

Cono Kaasmakers is meest duurzame kaasmakerij

Geplaatst op:

Cono Kaasmakers is uitgeroepen tot meest duurzame kaasmakerij van ons land. De coöperatie heeft het proces voor de productie van Beemster kaas klimaatneutraal ingericht. Zo wordt melkwater zoveel mogelijk hergebruikt en wordt bij de aangesloten melkveehouders duurzaam opgewekte stroom afgenomen.

Climate Neutral Group heeft de kaasmakerij in de Beemster per 1 januari als eerste zuivelorganisatie van ons land klimaatneutraal gecertificeerd. “En daar zijn we ontzettend trots op”, zegt algemeen directeur Wim Betten. “Om een topprestatie neer te zetten moet je op alle onderdelen excelleren. Al ruim honderd jaar wordt op deze manier bij Cono Kaasmakers gewerkt. Deze ervaring hebben we ingezet om met de meest moderne technieken zo zuinig mogelijk om te gaan met energie.”

Cono Kaasmaker past energiezuinige technologie toe

Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij in 2014 zijn zoveel mogelijk duurzame materialen en milieuvriendelijke bouwtechnieken gebruikt. Er is veel geïnvesteerd in energiezuinige technologie, zoals een duurzame ijswaterinstallatie waarmee het gebouw en enkele installaties worden gekoeld. Ook de centrifuges voor de ontroming van de aangeleverde melk zijn duurzaam ontwikkeld. “Die werken onder vacuüm, waardoor we veel minder energie nodig hebben om ze op toeren te houden”, aldus Betten.

Kaasmakerij hergebruikt energie  

Cono Kaasmakers heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren grote stappen gezet in het hergebruiken van energie. Een voorbeeld is de verwerking van koude melk. Daarvoor is warmte nodig, terwijl de wei uit het proces warm is en weer afgekoeld moet worden. “We laten deze twee producten via een platenwisselaar in buizen langs elkaar stromen”, legt Betten uit. “Zo warmt de melk op en koelt de wei af.” Het water dat overblijft nadat de koemelk is verwerkt, wordt grotendeels gebruikt voor het schoonmaken van de kaasmakerij.

Cono: groene energie van eigen boeren

Van de 440 aangesloten melkveehouders van Cono Kaasmakers wekt bijna 30 procent groene stroom op via zonnepanelen en windmolens. “We kopen deze duurzaam opgewekte stroom nu in en stimuleren daarmee de energietransitie binnen onze sector”, vertelt Betten. “Het is onze ambitie om via de leden van onze zuivelcoöperatie uiteindelijk voldoende groene stroom op te wekken voor de hele kaasketen.”

CO2-compensatie

Dankzij deze maatregelen mag Cono Kaasmakers,  dat jaarlijks zo’n 400 miljoen kilogram melk verwerkt, zich een groene kaasmakerij noemen. Om de nu nog onvermijdbare CO2-uitstoot te neutraliseren, zet Cono Kaasmakers CO2-compensatie in. Dit gebeurt via duurzame klimaatprojecten elders op de wereld. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Climate Neutral Group. “We doen dat nu onder andere met een project voor bosbehoud in Brazilië”, zegt Betten. “Dit project creëert banen, verbetert het milieu en vermindert de CO2-uitstoot.”

Traditie en Caring Dairy 

Ook traditie is onderdeel van de duurzame strategie van Cono Kaasmakers. Betten:  “We blijven trouw aan tradities zoals het handmatig roeren van de wrongel en natuurlijke rijping. Ook op het boerenerf zijn wij al tien jaar aan het verduurzamen door middel van ons Caring Dairy-programma.” Consumenten verkozen Beemster vorig jaar april tot meest duurzame kaasmerk.