App GrasSignaal helpt bij voorspellen grasgroei

‹ Terug naar overzicht

App GrasSignaal helpt bij voorspellen grasgroei

Geplaatst op:

De app GrasSignaal biedt voor melkveehouders verdere mogelijkheden voor het voorspellen van de grasgroei. De app  is ontwikkeld door onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR)  binnen het project Disac/N-sensing. 

De tool helpt bij het voorspellen van de hoeveelheid gras in een perceel en het vaststellen van de kwaliteit van het gras. 

Praktijktest GrasSignaal

GrasSignaal is in 2019 en vorig jaar in de praktijk getest op vijf melkveebedrijven en op proefbedrijf De Marke. De resultaten geven aan dat de app mogelijkheden biedt, maar tot op heden afwijkende uitkomsten en onvoldoende betrouwbare testgegevens opleveren. 

Ruweiwitgehalte steeds belangrijker

Dit jaar start een nieuwe praktijktest waarbij modelberekeningen worden verbeterd en het automatisch inlezen van data uit koesensoren en satellietbeelden en het gebruiksgemak aan de orde komen.

De app voorspelt de hoeveelheid gras die er gezien de weersverwachting nog bij zal groeien en wat de voederwaarde wordt. Het ruweiwitgehalte wordt in dit verband een steeds belangrijker aspect om het oogstmoment en de optimale mestbenutting te bepalen. 

Digitale graskalender

Omdat GrasSignaal op het platform Akkerweb draait, kan met gegevens over weer, bodem en vochtvoorziening de beschikbaarheid van bodemvocht worden vastgesteld. Melkveehouders kunnen stikstofbemesting en graslandgebruik in een digitale graslandkalender opnemen en inzicht krijgen in de voorspelde opbrengst en voederwaarde. Het onderzoek voor de app is uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door onder andere het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ZuivelNL in het kader van Amazing Grazing.

Meer informatie over GrasSignaal? Kijk hier.